Când ar trebui să te îngrijoreze durerea de cap: aspecte de avut în vedere

15 iunie 2020   Modă

Nu există persoană care să nu se fi confruntat cel puţin o dată cu o durere de cap, iar mulţi dintre noi avem de-a face în mod constant cu acestea.

Chiar dacă durerile de cap pot să apară în mod ocazional sau destul de frecvent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că jumătate din populaţia adultă este afectată de acestea cel puţin o dată pe an.

În timp ce unele dureri de cap pot trece cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare, cu o ceaşcă de cafea sau cu odihnă, există cazuri când acestea pot avea cauze mai serioase. Chiar dacă aceste situaţii nu sunt frecvente, este important să ştii cum să le gestionezi corect şi când ar trebui să îţi faci griji.

Durerile de cap comune

De regulă, durerile de cap sunt legate de apariţia tensiunii la nivelul ţesuturilor craniene, fără să aibă legătură cu alte probleme de sănătate. În cele mai multe cazuri, durerea este uşoară către moderată, deşi, unele persoane pot experimenta dureri intense de mai multe ori într-o săptămână.

Aceste dureri de cap pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare. În acelaşi timp, este important să identifici alte cauze care pot duce la apariţia lor, precum lipsa somnului, deshidratarea sau o alimentaţie necorespunzătoare. Încearcă să te relaxezi, să nu munceşti prea mult, să consumi suficiente lichide şi să nu sari peste mese. Toate acestea pot duce la apariţia durerilor de cap.

Durerile de cap legate de probleme de sănătate

În unele cazuri, durerile de cap pot indica o problemă de sănătate mai serioasă. Astfel, durerile de cap pot reprezenta unul dintre principalele simptome ale unor tumori cerebrale, fiind cauzate de presiunea tumorii asupra creierului sau măduvei spinării. Totuşi, este important de avut vedere că nu toate persoanele care au dureri de cap au în mod implicit o tumoare cerebrală, la fel cum nu toate persoanele care au o tumoare cerebrală prezintă dureri de cap.

De regulă, alte semne pe care trebuie să le ai în vedere în acest caz sunt schimbările de comportament, confuzia, pierderea cunoştinţei, tulburările de memorie sau apneea (pauzele lungi în respiraţie. Durerile de cap pot să apară indiferent dacă tumorile cerebrale sunt benigne sau maligne.

Migrenele, un alt tip de dureri de cap

Migrenele apar mai rar decât durerile de cap comune, însă, de regulă, sunt mai severe decât acestea. Migrenele pot duce la apariţia unor dureri intense, pe o singură parte a capului sau pe ambele părţi. Acestea sunt adesea asociate cu sensibilitatea crescută la lumină şi zgomote, dar şi cu stări de greaţă.

Printre cauzele care pot duce la apariţia migrenelor se numără lipsa somnului, oboseala, stresul emoţional, căldura sau umiditatea excesivă, faptul că sari peste mese sau peste ceaşca zilnică cu cafea. Durerea produsă de migrene poate dura între patru ore şi până la câteva zile.

Durerea de cap din cauza deshidratării

Deshidratarea poate duce la apariţia unei dureri de cap secundare, care poate varia în intensitate. Astfel, durerea poate fi moderată sau la fel de severă ca în cazul unei migrene. Organismul are nevoie de o cantitate suficientă de lichide pentru a funcţiona în mod optim, iar atunci când nu consumăm destulă apă, apare deshidratarea, iar creierul se poate contracta temporar din cauza lipsei de fluide.

Acest lucru duce la apariţia durerilor de cap, care pot fi evitate prin consumul zilnic de apă sau de alimente bogate în apă, precum pepenele roşu, căpşunele, piersicile, portocalele, castravetele, roşiile şi ardeiul gras.

Aşadar, durerile de cap pot avea cauze diverse şi, de cele mai multe ori, pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor şi cu evitarea acelor cauze care au dus la apariţia lor, precum lipsa somnului sau o alimentaţie necorespunzătoare. Totuşi, în cazul în care acestea persistă şi nu se ameliorează în urma unui tratament, poate fi necesar un consult medical pentru a vedea dacă sunt legate de alte probleme de sănătate.

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe