Când e cazul să dai antibiotice copiilor

21 octombrie 2015   Modă

Mulţi părinti greşesc cer pediatrului să prescrie antibiotice pentru o răceală banală a copilului – şi greşesc. Administrarea excesivă de antibiotice nu duce decât la dezechilibre în organismul celui mic.

Paracetamol pentru răceală

Dacă e vorba de o răceală uşoară,dacă celui mic îi curge nasul şi are un pic de febră,nu e cazul să apelezi la antibiotice. Răceala este de fapt o infecţie virală,care poate fi tratată cu ibuprofen sau paracetamol,pentru controlul febrei,cu ceai îndulcit cu lămâie,cu vitaminaC şi cu picături de nas cu apă de mare (dacă e cazul). În primele zile,simptomele par să se agraveze,dar de fapt organismul prichindelului eliberează anticorpi. În mod normal,se văd primele îmbunătăţiri ale stării de sănătate după circa 5-7 zile. Nu are sens să-i administrezi celui mic antibiotice,care atacă ficatul şi împiedică organismul să lupte cu boala.

Antibiotice – doar pentru infecţii bacteriene

Antiobioticele trebuie însă administrate dacă micuţul prezintă o infecţie bacteriană secundară răcelii:infecţie la ureche,pneumonie. Important este însă ca organismul copilului să nu primească fără rost exces de antibiotice,pentru a putea reacţiona eficient. Dacă starea copilului răcit se înrăutăţeşte după a cincea zi  iar febra persistă,  este cazul să se folosească doar antibiotice recomandate de medic.

Neputincioase contra virusurilor

Contrar a ceea ce se crede,antibioticele nu vindecă toate maladiile infecţioase. Sunt neputincioase în lupta contra virusurilor – răceli,bronşiolite,rujeolă,varicelă,oreion-,în schimb sunt eficace în afecţiunile cauzate de bacterii – scarlatina,spre exemplu. Elimină infecţiile bacteriene ale plămânilor,urechii şi pielii,ale gâtului şi ale aparatului urinar. Pentru anumite clase de antibiotice,consumul favorizează apariţia rezistenţei. Germenii cu mutaţii de rezistenţă la antibiotice se transmit mai repede între prichindei,mai ales în mediul preşcolar şi şcolar,şi în condiţii de igienă precară.

Mai multe