Când e cazul să te operezi de apendic

3 iunie 2015   Modă

Considerată până un demult ca o urgenţă chirurgicală, operaţia de apendic ar putea să nu mai fie atât de frecventă. Pentru că, de multe ori, problema se poate rezolva cu un simplu tratament cu antibiotice.

Tipuri de apendicită

Progresul imagisticii medicale şi a uneltelor de diagnostic pot acum să facă distincţia între apendicitele simple,care pot fi tratate cu antibiotice,şi formele complicate (peritonite),care necesită intervenţie chirurgicală. Peritonitele nu reprezintă decât 30-35 % din totalul apendicitelor – deci,în cele mai multe cazuri,operaţia poate fi evitată.

Cum se manifestă

Crizele de apendicită pot să survină la orice vârstă,dar se manifestă frecvent în special la persoanele sub 30 de ani. De obicei,au loc după „înfundarea” apendicelui cu,foarte probabil,materii fecale. Medicii decid să scoată această excrescenţă situată pe intestin doar dacă inflamaţiapoate duce la infecţie care ameninţă să se extindă la organele din jur. Când pune diagnosticul,medicul se bazează în special pe examenul clinic – atunci când pacientul se plânge de o durere vie în partea dreaptă,jos,a abdomenului. Uneori,simptomele se manifestă prin greaţă şi vomă şi sunt însoţite de febră.

Metode moderne de investigaţie

În ziua de azi,examenul clinic e însoţit şi de o ecografie,eventual de o tomografie. Ecografia permite stabilirea unui diagnostic mai precis,şi metoda de tratament adecvată:dacă e vorba de o apendicită fără complicaţii,specialistul recomandă tratament cu antibiotice,iar dacă se observă că zona e infectată sau riscă să fie,se intervine chirurgical. Astăzi,se preferă tehnicile laparoscopice,care permit recuperarea rapidă după operaţie.

Mai multe