Când îţi faci ecografie transvaginală

31 iulie 2015   Modă

Este o metodă de investigare modernă a organelor gentiale interne, cu ajutorul ultrasunetelor. Află în ce situaţii e bine să apelezi la o astfel de procedură şi la ce îţi foloseşte.

La ce foloseşte

Graţiei ecografiei transvaginale,se pot identifica formaţiuni tumorale,chisturi ovariene,fibroame uterine,sângerări anormale etc,dar şi starea embrionului,în cazul femeilorînsărcinate. Este metoda cea mai sigură prin care se pot detecta dimensiunile şi poziţia fătului,precum şi eventuale afecţiuni ale acestuia.

Când se recomandă la gravide

La gravide,procedura se recomandă la începutul sarcinii,pentru că permite redarea imaginilor embrionului atunci când acesta nu este vizibil la ecografia obişnuită (în primele 6 săptămâni). Ecografia intravaginală este foarte utilă şi în trimestrul al II-lea de sarcină,pentru că permite examinarea în detaliu a colului uterin. Nu dăunează fătului şi furnizează date importante medicului ginecolog-  iar acesta poate interveni rapid pentru a preveni eventualele complicaţii.

Cum se realizează

Ecografia transvaginală se realizează prin intermediul unei sonde ecografice prevăzută cu minicameră. Foloseşte acelaşi principiu ca şi celelalte tipuri de ecografie,cu excepţia faptului că sonda este introdusă în interiorul vaginului,ceea ce permite transmiterea de imagini clare şi detaliate ale organelor genitale interne.

Care e procedura

Pacienta este rugată să-şi golească vezica urinară,apoi se întindă pe masă,cu bazinul uşor ridicat. E indicat să fie relaxată şi să respire profund. Nu e nevoie de anestezie. Ecografia duerază 15-30 de minute,timp în care femeia primeşte explicaţii din partea medicului.

Mai multe