Când te dor sânii trebuie să ştii următoarele 5 lucruri esenţiale

19 noiembrie 2017   Modă

Durerea este un simptom care nu poate fi trecut cu vederea – iar atunci când este localizată la unul dintre sâni sau la ambii, este nevoie de un control medical, pentru că poate ascunde afecţiuni serioase. Iată ce trebuie să faci când te dor sânii.

Schimbările hormonale din preajma menstruaţiei şi cele aferente menopauzei nu sunt singurele cauze ale durerilor de sân, numite medical mastodinii. Medicul primar Călin Ciubotaru atrage atenţia că „pot semnala boli grave precum infecţii ale sânilor –mastite –, boli endocrine, tumori mamare benigne sau maligne”.  

1. Simptome alarmante când te dor sânii

Când simţi durere la unul din sâni, te poate alarma teama de cancer, ceea ce nu este întotdeauna justificat. Dacă nu ai alte simptome – cute sau pete pe sân, modificări de culoare ale pielii –,  sunt şanse mari să nu fie vorba despre cancer. Durerea poate prevesti diverse alte afecţiuni benigne (necanceroase). Ce ar trebui să te trimită la medic este durerea asemănătoare cu o arsură resimţită la un singur sân, care persistă mai mult de 3 luni şi care revine adesea. Medicul Călin Ciubotaru indică printre alte semne grave: „Deformarea sânului sau a mamelonului, prezenţa de noduli mamari sau axilari, sângerări sau prezenţa secreţiei lactate în afara sarcinii şi a alăptării“.

2. Poate indica o infecţie mamară

Ce e de făcut când te dor sânii?

În urma iritării sau a rănirii mamelonului, când bacteriile de pe piele pot pătrunde în organism, este posibil să apară o infecţie la unul dintre sâni, adică o mastită. Sânul devine dureros şi se înroşeşte. Este util în acest caz un anumit tip de antibiotic recomandat de medic, iar pentru alinarea durerilor e nevoie să aplici comprese reci şi să bei cât mai multe lichide. De o astfel de inflamare a ţesutului mamar riscă să sufere şi mamele care alăptează. Printre cauze se numără nu doar infecţiile bacteriene, ci şi fluxul scăzut al laptelui.

Un alt tip de infecţie frecventă la nivelul sânului, mai ales în perioada alăptării, este abcesul mamar, manifestat prin dezvoltarea în timp, în interiorul glandei mamare, a unei pungi umplute cu puroi. În cele mai multe situaţii, este cauzat de întârzierea tratării unei mastite. Se tratează prin antiinflamatoare sau antibiotice.

3. Când te dor sânii poate fi vorba de prezenţa unui chist

După vârsta de 30 de ani, trebuie acordată o atenţie mai mare chisturilor şi nodulilor mamari (fibroadenoame) şi este nevoie de o monitorizare a acestora printr-o ecografie mamară anuală şi, după 45 de ani, de o mamografie. Nodulii, formaţiuni de celule anormale, necanceroase, se pot ivi şi după menopauză. La o simplă palpare a mameloanelor, se simt dure şi rotunde. Când durerea este însoţită de o sensibilitate a sânilor, de senzaţie de greutate, este posibil să fie cauzate de chisturile mamare. Dacă devin foarte mari şi dureroase e posibil să ţi se recomande o drenare a lichidului din interiorul lor.

4. Atenţie!

Specialiştii le îndeamnă pe femei să-şi facă lunar o autoexaminare a sânilor şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la ginecolog sau la medicul de familie. Cu toate acestea, 8 din 10 femei care locuiesc în zonele rurale n-au fost niciodată la o examinare medicală al sânilor, iar una din 5 femei află că are cancer mamar atunci când boala este deja în stadiul II sau III.

5. Sfatul specialistului când te dor sânii

Dr. Călin Ciubotaru, medic primar medicină de familie

Durerile de sâni nu sunt normale. Prin urmare, orice femeie care prezintă dureri ale sânilor trebuie să se adreseze medicului. Frecvent, durerile mamare apar în urma dezechilibrelor endocrine din perioada pre şi post-menstruală, în urma unor lovituri sau a fisurilor mamelonare apărute adesea în perioada alăptării. Cauza oricărei dureri mamare trebuie diagnosticată rapid, corect şi complet.

Cancerul mamar

Mai multe