Când trebuie operat fibromul uterin şi ce intervenţie să alegi

8 mai 2014   Modă

Fibromul uterin este o tumoare benignă, adică necanceroasă, care se localizează la nivelul uterului. Mai des întâlnit în rândul femeilor între 30 şi 40 de ani, fibromul uterin poate dispărea la menopauză. Există, însă, situaţii în care această afecţiune poate fi tratată doar chirurgical. Iată când trebuie operat fibromul uterin.

Potrivit medicului obstetrician dr. Viorel Stoica,fibromul uterin poate fi depistat la un control ginecologic de rutină sau în urma unor semne specifice:sângerări,tulburări intestinale,dureri abdominale,menstruaţie neregulată,creşterea în volum a abdomenului sau infertilitate.

În funcţie de simptome,fibromul uterin poate fi tratat cu medicamente sau chirurgical. Dacă vă întrebaţi când trebuie operat fibromul uterin trebuie să ştiţi că există mai multe tipuri de intervenţii chirurgicale.  Iată, mai întâi, în ce constă tratamentul cu pastile.

Tratamentul medicamentos

Contraceptivele orale sunt prescrise pentru a controla sângerărileanormale. Cu toate acestea,tratamentul hormonal are eficacitate scăzută în tratarea fibromului uterin.

Gonadotropin releasing hormone (GnRH) reprezintă soluţia cea mai eficientă,nonchirurgicală,în tratamentul fibroamelor uterine. Această terapie induce menopauza reuşind astfel să scadă dimensiunea fibroamelor cu până la 60% în 3 luni de tratament. Potrivit medicului obstetrician dr. Viorel Stoica,acesta nu este un tratament pe termen lung,iar după încetarea sa,simptomele revin în câteva luni.

Agenţii antifibrinolitici(acidul tranexamic) sunt folosiţi în cazul sângerărilor cauzate de fibromul uterin.

Antiinflamatoarele nesteroidienesunt prescrise pentru a ameliora durerile provocate de afecţiune. 

Când trebuie operat fibromul uterin - Tratamentul chirurgical

Intervenţia chirurgicală este principala modalitate de tratare a fibromului uterin. Soluţiile de tratament chirurgical includ:

Când trebuie operat fibromul uterin - Histerectomia sau extragerea uteruluise foloseşte în cazul în care sângerările nu pot fi oprite cu niciun alt tratament,iar pacienta nu-şi mai doreşte copii. De altfel,la această metodă se apelează în cazul în care fibromul uterin poate prezenta un factor de risc pentru apariţia altor boli.

Când trebuie operat fibromul uterin - Miomectomia presupune extragerea pe diferite căi (laparoscopic,histeroscopic sau clasic) a fibroamelor,fără a afecta uterul. Această metodă este o opţiune pentru pacientele care-şi doresc să rămână însărcinate,însă tratamentul nu este unul sigur deoarece există riscul apariţiilor unor altor fibroame. Miomectomia se recomandă în cazul durerilor pelviene,creşterea în volum a abdomenului,tulburări urinare şi digestive,dar şi în caz de sterilitate.

Citeşte şi:

Simptome care indică un fibrom uterin

S-a lansat un nou tratament al fibromului uterin

Ablatia de endometru reprezintă o procedură chirurgicală prin care se elimină un strat subţire din ţesutul care căptuşeşte uterul. Metoda se foloseşte în cazul sângerărilor abundente sau când fibromul se localizează în stratul interior al uterului.

este o procedură laparoscopică care coagulează termic ţesutul fibromatos şi micşorează vasele sangvine care-l irigă. Se recomandă în cazul în care fibromul uterin nu depăşeşte 5 cm.

Embolizarea arterelor uterine este o metodă minim invazivă de tratament în cazul fibroamelor uterine. Este folosită in cazul pacientelor care vor să-şi păstreze uterul,dar nu-şi mai doresc copii.

este o metodă de tratament recentă prin care se concentrează mai multe unde ultrasonice într-o cantitate redusă de ţesut fibromatos,care duc la distrugerea termică a acestuia.

Sfatul specialistului legat de când trebuie operat fibromul uterin:

Dr. Viorel Narcis Stoica,medic specialist Obstetrică-Ginecologie,Reţeaua privată de sănătate Regina Maria

Fibromul uterin afectează aproximativ 70% dintre femei. Decizia de a trata medicamentos sau chirurgical fibromul uterin depinde de localizarea şi mărimea sa,severitatea simptomatologiei,vârsta pacientei şi intenţia de a avea o sarcină. Împreună cu pacienta,medicul specialist va hotărî care este cea mai indicată metod de tratament,deoarece fiecare în parte are avantaje şi dezavantaje.

Mai multe