Cataracta şi glaucomul, inamicii principali ai vederii

16 iulie 2014   Modă

Când ochii îmbătrânesc, boli precum cataracta şi glaucomul se pot instala fără să-ţi dai seama. Cataracta e pe primul loc în topul bolilor care duc la orbire, în întreaga lume, în timp ce glaucomul ocupă locul secund.

Iată tot ce trebuie să ştii despre cei mai de temut duşmani ai vederii,mai ales după vârsta de 45 de ani.

Cei trecuţi de 60 de ani,predispuşi la cataractă

Cataracta reprezintă opacifierea cristalinului,care asigură vederea clară prin focalizarea imaginii pe retină. Poate afecta unul sau ambii ochi. Predispuse la afecţiune sunt persoanele care au trecut de vârsta de 60 de ani,cele care au diabet şi hipertensiune arterială. Boala poate apărea şi la nou-născuţi (cataracta congenitală). Şi cei care au fost expuşi în mod repetat la radiaţii în zona capuluişi gâtului au un risc crescut de a dezvolta cataractă.

Operaţia,singurul tratament

Cel care va pune diagnosticul este medicul oftalmolog,în urma unui consult de specialitate. Printre simptome se numără vederea înceţoşată şi cea dublă,disconfort cauzat de lumină,vedere din ce în ce mai slabă,la distanţă.

În prezent,singurul tratament care poate restabili vederea este cel chirurgical,care constă în înlocuirea cristalinului bolnav cu unul artificial. În România,se fac aproximativ 55 000 de operaţii,anual.

Glaucomul afectează nervul optic

Alţi aproximativ 140 000 de români suferă de glaucom,în timp ce la nivel mondial afectează peste 65 de milioane de persoane. Este o afecţiune cronică şi se caracterizează prin distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic.

Boala nu poate fi vindecată,ci ţinută sub control,cu ajutorul medicamentelor. Uneori,poate fi nevoie şi de  intervenţii chirurgicale,fie cu laser,fie clasice.

Mai citeşte şi:

Leacuri pentru ochi obosiţi

Tratamente naturale pentru ochii tăi

Glaucomul cu unghi deschis,cel mai întâlnit

Cea mai frecventă formă a bolii este glaucomul cu unghi deschis. În acest caz,nervul optic este uşor lezat,iar vederea se pierde treptat. De obicei un ochieste mai afectat decât celălalt.

Potrivit medicului oftalmolog Elena Dascălu,la glaucomul cu unghi închis (10% din cazuri),poate apărea pierderea bruscă a vederii însoţită de durere,înroşire a ochilor,la început doar la nivelul unui singur ochi. Alte simptome care apar sunt greaţa şi vărsăturile.

Persoanele cu predispoziţie crescută la glaucom

-          au peste 45 ani

-          au rude cu glaucoma

-          au hipertensiune intraoculară

-          suferă de diabet zaharat,hipertensiune arterială,hipotensiune arterială,migrene,sindrom Raynaud,miopie severă

Sfat

Este indicat ca orice persoană care a depăşit vârsta de 40 de ani să-şi facă anual un control oftalmologic.

Sfatul specialistului,Elena Dascălu,medic specialist oftalmologie,Hyperclinica MedLife Iaşi

Glaucomul se poate dezvolta şi în urma afecţiuni (glaucom secundar). Acesta poate apărea după un traumatism ocular,după o intervenţie chirurgicală,din cauza creşterii unei tumori sau poate fi o complicaţie a unei afecţiuni medicale,ca diabetul. Şi administrarea unor anumite medicamente cum sunt corticosteroizii poate fi o cauză a apariţiei bolii.

Totodată,şi cataracta care produce mărirea cristalinului poate cauza un glaucom secundar. Tratamentul medicamentos şi,uneori,cel chirurgical se pot folosi pentru a scădea tensiunea intraoculară.

Mai multe