Cauze, simptome şi factori de risc ai cancerului de piele

26 mai 2016   Modă

Îţi place să stai la plajă şi te mândreşti cu nuanţa aurie a pieli tale în zilele de vară. Dar te-ai gândit la consecinţele expunerii exagerate la soare? Află care sunt cauzele, simptomele şi factorii de risc ai cancerului de piele!

Cancerul de piele,apărut în urma înmulţirii excesive a celulelor de la suprafaţa pielii,este cea mai uşoară formă de cancer,atât din cauza faptului că este uşor de tratat,cât şi din perspectiva în care în foarte puţine cazuri se ajunge la metastaze.

Tipuri de cancer

Există două tipuri majore de cancer. Cel mai comun este carcinomul bazal,apare în urma înmulţirii celulelor bazale,şi carcinomul scuamos,apărut în urma înmulţirii celulelor scuamoase. O altă formă de cancer este melanomul,mai rar întâlnit,dar mult mai periculos pentru sănătate.

Factori de risc

·         Expunerea prelungită la soare,mai ales în perioada amiezii,când nivelul de radiaţii este foarte crescut. Cei care se ard uşor sunt cei mai predispuşi,alături de cei care au tenul palid,ochii albaştri sau căprui şi părul blond sau roşcat.

·         Suprimarea sistemului imunitar,în urma infecţiilor sau a chimioterapiei.

·         Expunerea la radiaţii ionizante,în urma radiografiilor repetate

·         Recidivă la cancer de piele,aproximativ 20% din cei care au avut acest tip de cancer riscăsă facă din nou în decurs de 2 ani.

Ce cauzează cancerul şi ce simptome are

Nu se ştie ce cauzează exact apariţia cancerului,însă se presupune că celulele bazale încep să se înmulţească necontrolat şi astfel apar tumorile. De obicei,carcinoamele bazale nu au simptome,în timp ce cele scuamoase pot fi dureroase la atingere. În ambele tipuri pot apărea sângerări şi cruste care nu se vindecă printr-un tratament clasic.

Simptome ale carconomului bazal

·         Apariţia unei umflături rozalii sau roşii,uşor strălucitoare

·         Apariţia unei leziuni cu marginile uşor ridicate şi cu o crustă pe mijloc

·         Apariţia unei cicatrici albe sau galbene,cu margini nedefinite şi cu o consistenţă ca de ceară.

Simptome ale carcinomului scuamos

·         Apariţia unei pete roşii care sângerează cu uşurinţă şi are marginile neregulate

·         Apariţia unei leziuni aspre pe piele

Zonele unde apare cel mai des cancerul de piele sunt de obicei şi cele mai expuse la soare,cum ar fi faţa,nasul,urechile,în spatele gâtului sau pe scalp. Totuşi,pot apărea şi pe mâini,spate,piept sau extremităţi.

Aluniţele şi cancerul

În puţine cazuri aluniţele pot dezvolta celule canceroase,însă atunci când o fac este de tip melanom. Totuşi,înainte de a se transforma în melanoame,aluniţele trec printr-un stadiu în care melanomul poate fi recunoscut cu uşurinţă. Aluniţa îşi schimbă forma,devine asimetrică,creşte în diametru şi are altă culoare faţă de cea obişnuită. Aluniţele nu devin niciodată carcinoame bazale sau scuamoase.

Tratamentul cancerului de piele

Acesta depinde de dimensiunea tumorii,stadiul acesteia,localizare,precum şi de starea generală de sănătate al pacientului.  În general se încearcă stimularea sistemului imunitar,dar se acţionează şi pe cale chirurgicală,pentru îndepărtarea tumorii,urmată de şedinţe de radioterapie.

Mai multe