Cauzele infertilităţii la femei şi bărbaţi

15 iulie 2016   Modă

Infertilitatea este o boală care, spun statisticile, afectează unul din patru cupluri. Dacă după 12 luni de raporturi sexuale regulate şi neprotejate un cuplu nu poate concepe un copil, atunci este considerat infertil şi trebuie să meargă la medicul specialist pentru a obţine un diagnostic corect.

Infertilitatea,odată ce a fost diagnosticată,trebuie tratată ca o boală a cuplului. Atât femeile,cât şi bărbaţii,în procente egale,trebuie să descopere care sunt cauzele infertilităţii.

Cauzele infertilităţii feminine

Cele mai frecvente cauze sunt legate stâns de tulburări ale ovulaţiei,obstrucţia trompelor uterine,afecţiuni ale uterului cum ar fi fibromul uterin,endometrioza.

-Tulburări ale ovulaţiei:sindromul ovarelor polichistice sau menopauza precoce (cunoscută şi sub denumirea de insuficienţă ovariană primară) au ca element comun ovulaţia dereglată sau lipsa ei completă. După împlinirea vârstei de 35 de ani,calitatea ovulelor începe să scadă.

-Obstrucţia trompelor uterine:poate apărea din cauza unor boli inflamatorii pelvine,a unor intervenţii chirurgicale anterioare,a unor tulburări hormonale.

-Fibromul uterin:poate duce la infertilitate atunci când este de dimensiuni mari şi împiedică implantarea ovulului,deteriorează endometrul (învelişul uterului),blochează trompele uterine etc.

-Endometrioza:este o afecţiune ginecologică caracterizată prin ţesut endometrial în afara cavităţii uterului – de exemplu,pe ovare,vezica urinară ori în interiorul abdomenului. Aproximativ 40% dintre femeile infertile sunt diagnosticate cu endometrioză.

Alţi factori care cresc riscul de infertilitate feminină sunt vârsta (cu cât înaintează în vârstă,cu atât este mai greu pentru o femeie să obţină o sarcină pe cale naturală,mai ales după 35 de ani),problemele hormonale,alcoolul,fumatul,stresul,problemele legate de greutate (obezitatea,dar şi subponderabilitatea),stilul de viaţă nesănătos,bolile cu transmitere sexuală,infecţiile vechi netratate corespunzător.

Cauzele infertilităţii masculine

Infertilitatea bărbaţilor este legată de cantitatea şi calitatea spermatozoizilor pe care aceştia îi produc. În general,sperma ar trebui să conţină în jur de 20 de milioane de spermatozoizi,din care jumătate trebuie să aibă o motilitate normală pentru ca sarcina să aibă şanse să se producă. Dacă numărul lor scade sub 10 milioane,vorbim deja despre infertilitate masculină.

Modificarea parametrilor materialului seminal poate avea drept cauze variocelul (este o cauză frecventă de infertilitate şi se referă la formarea venelor varicoase în scrot),accidentele la organele genitale,inflamaţiile,tulburări hormonale,fumatul şi alcoolul în exces,vârsta (deşi la bărbaţi nu este atât de importantă ca la femei),stresul.

Sfatul specialistului:Dr Andreas Vythoulkas,medic specialist obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

Pentru femei,vârsta este un prim factor de infertilitate. Ovarele au vârsta lor biologică şi nu trebuie uitat acest lucru. Cea mai fertilă perioadă pentru femei este între 18 şi 23 de ani. Între 23 şi 28 de ani există o stabilitate,iar după aceasta fertilitatea începe să scadă. Odată ce cuplul a primit diagnosticul de infertilitate,este bine să ştie că aceasta poate fi tratată,în 95% dintre cazuri. Singura condiţie este ca perechea care-şi doreşte să devină părinţi să meargă la medicul specialist în infertilitate.

Mai multe