Ce alergii rare au unii şi cum reuşesc să-şi ducă viaţa cu ele

15 ianuarie 2021   Modă

Alergiile devin tot mai frecvente. Aproximativ 30% din populaţia lumii se confruntă cu o anumită formă de alergie în timpul vieţii. Dintre cei 30%, majoritatea oamenilor sunt diagnosticaţi cu o alergie comună, cum ar fi cea la polen sau la părul de animale. Cu toate acestea, unii trăiesc cu alergii rare, puţin cunoscute, despre care nu se ştie ce le provoacă, deci cu atât mai puţin cum pot fi tratate.

Există un singur aspect pe care toţi alergenii îl au în comun. Majoritatea au la bază proteinele din alimente şi alte substanţe care determină organismul să recunoască acea substanţă ca fiind dăunătoare şi să dea un răspuns imun sub forma unei reacţii alergice.

Cercetările privind cauzele alergiilor sunt în curs de desfăşurare, dar există un număr tot mai mare de dovezi care sugerează că avem o tendinţă genetică de a dezvolta alergii, iar mediul şi stilul de viaţă pot declanşa dezvoltarea unei alergii. Din cauza numărului mic de persoane care au forme de alergii rare, este dificil pentru specialişti să obţină date şi să efectueze cercetări în acest domeniu. Alergiile pot varia ca severitate, de la o formă uşoară, până la cea care pune viaţa în pericol, deci, tot ce le rămâne celor care au reacţii alergice este să sursa acestor probleme de sănătate.

Apă

Urticaria acvagenică sau alergia la apă este o afecţiune rară care face să apară pe piele urticarie, însoţită de mâncărimi şi dureri ori de câte ori persoana alergică intră în contact cu apa. Modificarea temperaturii apei nu are impact asupra reacţiei alergice şi nu există un tratament eficient, deşi loţiunile sau cremele antipruriginoase ajută la calmarea mâncărimii.

Cu doar câteva cazuri cunoscute în întreaga lume, alergia la apă este printre cele mai rare. Poate fi declanşată de apa potabilă, sărată sau clorurată. Apa este, în mod evident, esenţială vieţii de zi cu zi, de aceea alergia la apă  este o provocare. Spălatul şi expunerea la ploaie pot provoca o reacţie dureroasă.

Nu se ştiu prea multe despre această alergie, dar se crede că ar putea fi declanşată de nivelurile modificate de histamină. Cu toate acestea, medicamentele antihistaminice tind să nu ajute, ceea ce pare să contrazică această teorie. Datorită rarităţii afecţiunii, obţinerea unui diagnostic corect poate fi dificilă.

Transpiraţie

Alergia la transpiraţie tinde să apară atunci când temperatura generală a corpului este crescută, cum ar fi în timpul practicării unui sport, în situaţii stresante, la un duş fierbinte sau la intrarea într-un mediu fierbinte. Cazurile uşoare pot fi destul de frecvente, dar o reacţie severă este mai neobişnuită.

O posibilă cauză ar fi existenţa unui anticorp care reacţionează exagerat atunci când temperatura corporală creşte. Cel mai bun mod de a preveni o reacţie alergică la transpiraţie este prin evitare a situaţiilor care o provoacă, ceea ce poate impune restricţii şi schimbări majore ale stilului de viaţă. Aceste modificări pot fi dificil de adaptat pentru unele persoane care pot necesita asistenţă de specialitate.

Deodorant

Alergiile la produsele cosmetice sunt destul de obişnuite. De pildă, 23% dintre femeile britanice au reacţii dermatitice. O reacţie alergică la deodorante sau antiperspirante utilizate în zona subraţelor este mai rară.

Majoritatea persoanelor cu această afecţiune au şi alte alergii cosmetice la parfum sau uleiuri esenţiale. Boala poate fi dificil de gestionat şi găsirea unui produs alternativ adecvat poate necesita timp. De aceea, se recomandă sfatul medicilor dermatologi.

Sport

Cu toate că exerciţiile fizice regulate sunt recomandate tuturor, unii au motive întemeiate să nu meargă la sală. Reacţiile alergice provocate de efortul fizic sunt rare, dar pot fi severe. Simptomele includ erupţia cutanată, problemele gastrointestinale şi chiar şocul anafilactic (ameţeală, îngustarea căilor respiratorii, colaps) care poate pune viaţa în pericol. Alergicilor la sport li se recomandă să nu facă mişcare singuri, pentru a putea fi ajutaţi la timp în caz de reacţii alergice, şi, de multe ori, ei au la îndemână adrenalină pentru a le fi injectată în caz de urgenţă.

Bani

Credeţi sau nu, există persoane care au alergie la bani. Apariţia unei erupţii alergice pe mâini după atingerea monedelor este un semn că eşti alergic la sulfatul de nichel. Cei alergici la această substanţă trebuie să evite contactul cu obiecte metalice, cum ar fi bijuteriile, piesele metalice ale îmbrăcămintei, ace de păr, brichete şi chiar mânere. Desigur, mănuşile sunt recomandate acolo unde trebuie manipulate banii şi se recomandă ca persoanele care au alergie la nichel să nu poarte monede în buzunare.

Lumina solară

Numită urticarie solară, alergia la lumina solară se manifestă prin urticarie după expunerea pielii la soare şi nu trebuie confundată cu aceea la căldură, care apare atunci când pacientul este expus la temperaturi mari. Ca şi în cazul altor forme de alergii, mastocitele corpului eliberează histamină, care provoacă reacţia alergică. Este important ca persoanele care suferă de această boală rară să nu se expună deloc la lumină naturală, deoarece le poate provoca greaţă, ameţeli şi urticarie. Antihistaminele, produsele şi hainele care oferă protecţia solară sunt de ajutor şi menţin reacţiile alergice la un nivel minim. Deşi nu există vindecare, în unele cazuri rare boala poate dispărea de la sine.

Această alergie specială poate lua diferite forme, pete mari sau mici, apărute după expunerea la soare. Acest lucru poate duce apoi la formarea de vezicule. Erupţia cutanată apare la 1-2 zile după expunere şi apare de obicei în sezonul cald. Cei care suspectează că au acest tip de alergie ar trebui să se adreseze unui medic dermatolog, pentru a exclude alte boli.

Cazurile extreme de alergie la lumina solară afectează serios calitatea vieţii alergicilor, deoarece îi împiedică să iasă din casă în timpul zilei.

FOTO: Shutterstock

Mai multe