Ce alimente să eviţi când ai probleme gastrice

27 martie 2016   Modă

Când ai stomacul sensibil, anumite alimente irită mucoasa gastrică şi cresc aciditatea. Află care sunt produsele pe care să le eviţi în alimentaţia de zi cu zi.

Mezeluri şi afumături

Carnea grasă,afumată,pastrama,mezelurile,slănina sunt de evitat dacă ai ulcer. Scoate din meniu şi carnea excesiv de preparată,carnea de raţă,de gâscă,pielea de la carnea de pui.

Pâine proaspătă

Pâinea proaspătă,produsele de patiserie,prăjiturile cu cremă şi ciocolată,gogoşile prăjite în ulei – pune-le pe toate pe lista neagră.

Prăjeli

Chiar dacă-ţi plac cartofii prăjiţi şi iahnia de fasole cu ceapă,trebuie să renunţi la ele când ai ulcer gastric. De fapt,renunţă la „prăjeli”,favorizând alimentele fierte,coapte sau la grătar. Asta nu înseamnă să renunţi la ingredientele preferate:în reţete,înlocuişte,spre exemplu,ceapa prăjită cu cea înăbuşită.

Condimente iuţi

Nu e nevoie să renunţi la condimente,însă dă prioritate celor care nu îţi irită mucoasa stomacală. Prin urmare,spune da verdeţurilor (pătrunjel,mărar),ierburilor aromatice (tarhon,busuioc,cimbrişor,oregano),şi evită asezonarea mâncărurilor cu piper,boia iute.

Oţet

Înlocuieşte oţetul din mâncăruri cu oţet balsamic diluat sau cu zeamă de lămâie.

Lactate grase

Laptele şi derivatele sale,degresate,sunt recomandate în ulcer,nu însă şi în varianta lor nedegresată. Abţine-te să te ghiftuieşti cu smântână,cu iauturi şi brânzeturi grase.

Crudităţi

Doar fructele bine coapte şi cu fribre moi – banane,caise,pepene-  sunt acceptate în regimul tău de suferind de ulcer. Evită fructele oleaginoase (nuci,migdale,fistic),fructul de avocado. E bine să consumi legumele gătite,sub formă de supe (morcovi,dovlecei,fasole verde).

Mai multe