Ce analize ajută la depistarea infertilităţii

25 iulie 2016   Modă

Infertilitatea este o boală care afectează unul din patru cupluri. Medicii specialişti spun că vârsta înaintată a femeilor care-şi doresc să devină mame şi stresul sunt unii din principalii factori ai infertilităţii.

Dacă după un an în care un cuplu a întreţinut raporturi sexuale regulate şi neprotejate nu a putut concepe un copil pe cale naturală,atunci poate fi considerat infertil.

Pentru a afla de ce bucuria de a concepe un copil l-a ocolit,cuplul trebuie să meargă la medicul specialist în infertilitate pentru un set de analize. Problemele infertilităţii pot fi cauzate de disfuncţii ale ovarelor,trompelor,spermatozoizilor etc. Cum fiecare dintre parteneri trebuie să descopere cauzele,iată un ghid al analizelor pentru infertilitate.

Pentru femei:

-Analize de sânge pentru a stabili profilul hormonal,al căror preţ ajunge la 230 de lei. Printre acestea,o analiză importantă este AMH (hormonul anti-mullerian),care furnizează informaţii despre rezerva ovariană a  fiecărei femei. La rândul ei,această analiză costă 230 de lei.

-Ecografia transvaginală vizualizează cavitatea uterină şi,foarte important,identifică eventualele anomalii ale ovarelor sau uterului. Preţul,orientativ,este de 120 de lei.

-Histerosalpingografia este analiza care stabileşte gradul de permeabilitate a trompelor uterine-dacă sunt (parţial) înfundate sau nu. Investigaţia presupune injectarea unei substanţe de contrast în uter şi se urmăreşte traseul acesteia,dacă ajunge sau nu din uter în trompe. Analiza costă în jur de 550 de lei.

-Testul CA 125 este analiza de sânge care dă indicii despre existenţa sau nu a endometriozei,una dintre cauzele infertilităţii feminine. Acest test costă 50 de lei.

Pentru bărbaţi:

-Spermograma este un test al fertilităţii masculine. Acesta scoate la iveală anumite caracteristici ale spermei şi spermatozoizilor,numărul şi calitatea acestora din urmă,dar şi capacitatea lor de a fecunda. Testul costă în jur de 120 de lei.

-Spermocultura depistează existenţa anumitor germeni sau microbe în spermă,care acţionează asupra spermatozoidului,modificându-l. Dacă testul iesi pozitiv,dovedeşte existenţa unui microb,se efectuează o antibiogramă prin care va selecta antibioticul potrivit pentru înlăturarea microbului. Analiza costă 60 de lei.

Sfatul specialistului:Dr Andreas Vythoulkas,medic specialist obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

” În anii trecuţi,majoritatea problemelor de infertilitate era atribuită femeilor. Acum însă,studiile au scos la iveală faptul că din ce în ce mai mulţi bărbaţi au probleme de fertilitate. Infertilitatea se poate trata dacă cuplul ajunge la un specialist şi dacă beneficiază de un diagnostic corect. Factorii care cresc riscul de infertlitate sunt vârsta,problemele hormonale,fumatul,excesul de alcool,stresul,regimul alimentar nesănătos,obezitatea sau subponderabilitatea şi,nu în ultimul rând,bolile cu transmitere sexuală.”

Mai multe