Ce analize medicale trebuie să faci în fiecare an?

18 noiembrie 2016   Modă

Nu aştepta să treacă anul fără să ştii cum stai cu sănătatea? Când ţi-ai făcut ultima dată analizele medicale complete? Chiar dacă te simţi bine şi te ştii fără probleme, e indicat să faci următoarele teste în fiecare an.

Cu siguranţă ţi-ai dat seama până acum că unele boli apar fără simptome. Din păcate,chiar dacă nu te avertizează,ele evoluează şi te trimit la doctor când sănătatea ta este în mare pericol.

Mergi la medicul de familie şi spune-i când ai făcut ultimele analize de rutină. El va şti să-ţi dea trimitere pentru cele mai importante teste care se fac anual,pentru a verifica starea de sănătate. Doar aşa poţi preveni din timp boli grave ori le poţi trata în stadiu incipient,când sunt cele mai mari şanse de vindecare.

Hemoleucograma

Printre cele mai importante analize sangvine se numără hemoleucograma completă. Aceasta măsoară cantitatea de hemoglobină,numărul de globule albe şi roşii,precum şi numărul de trombocite. Un nivel mare al globulelor roşii (RBC) este semn al deshidratării,în timp ce valorile scăzute pot semnala prezenţa anemiei. Infecţiile acute cu diverse virusuri sau bacterii pot fi semnalate de nivelurile de celule albe (WBC).

Analiza grăsimilor din sânge

Această investigaţie îţi spune cum stai cu colesterolul „rău“. Nici acesta nu dă semnale,ci doar când este prea târziu (infarct,accident vascular cerebral).

Dacă valorile colesterolului total sunt mai mari de 200 mg/dl,cele ale colesterolului LDL („rău“) sunt mai mari de 130 mg/dl,iar cele ale colesterolului HDL („bun”) mai mici de 60 mg/dl,e cazul să-ţi faci probleme. Un regim alimentar şi un tratament recomandat de medic şi urmat cu sfinţenie pot rezolva cu succes problema.

Glicemia

O altă analiză care trebuie făcută de rutină este nivelul zahărului din sânge. Glicemia peste 126 mg/dl pe nemâncate este un semnal de alarmă,putând anunţa prezenţa diabetului zaharat de tip 2 (diagnosticul se pune prin analize suplimentare,precum testul de toleranţă la glucoză).

Testul Babeş-Papanicolau

Orice femeie care şi-a început viaţa sexuală trebuie să-şi facă în fiecare an un consult ginecologic,o ecografie mamară şi un test Babeş-Papanicolau,care detectează existenţa celulelor maligne la nivelul colului uterin,înainte ca acestea să se transforme în cancer.

După 40 de ani,femeile îşi pot face o dată la doi ani mamografie,analiză care depistează precoce cancerul de sân. După vârsta de 50 de ani,şi bărbaţii ar trebui să facă unele teste specifice:PSA (antigenul specific prostatic) şi tuşeul rectal,investigaţii utile în depistarea cancerului de prostată.

Ecografia abdominală

Medicii recomandă ca şi ecografiaabdominală să fie făcută de rutină,în fiecare an. Această investigaţie nu are contraindicaţii,evidenţiind starea organelor din abdomen (ficat,pancreas,colecist,rinichi,splină) şi pelvis (vezica urinară,uter,ovare). Prin această ecografie se pot depista tumorile benigne sau maligne,chisturile,acumulările de vase de sânge,organele mărite şi prezenţa de lichid în abdomen.

De reţinut!

Analizele de sânge se fac dimineaţa,pe nemâncate.

Anual,este bine să îţi faci câte un control stomatologic,dermatologic (mai ales dacă ai multe aluniţe) şi oftalmologic.

Mai multe