Ce boli pot ascunde durerile de gât

14 martie 2015   Modă

În medie, o persoană înghite de aproximativ 50 de ori pe minut. Dacă simţi un disconfort când ingerezi ori dacă te doare pur şi simplu gâtul, nu mai amâna vizita la medic.

Simptomele durerilor în gât pot fi acute,acestea putând  să apară brusc şi să dispară pentru câteva zile,sau cronică,ceea ce înseamnă că ele persistă câteva săptămâni sau chiar luni. În unele cazuri,simptomele pot fluctua în timp.

Cauzele durerilor în gât pot fi multiple. Iată câteva dintre acestea!

Răcelile

Infecţiile respiratorii cauzate de virusuri,cum este răceala,se numără printre cauzele cele mai tipice ale durerilor în gât. De obicei,afecţiunea debutează cu gât iritat sau congestie nazală. Apoi apar şi alte simptome,cum sunt tusea,strănutul,nas înfundat. Unele dintre aceste virusuri pot ataca direct gâtul. Astfel,se declanşează o senzaţie de arsură,care continuă chiar şi atunci când nu mănânci ori când vorbeşti.

Gripa

Durerea în gât poate fi un simptom al virusului gripal. La fel ca şi răceala,tusea poate irita gâtul şi determina apariţia durerii. Pe lângă durerea în gât pot apărea şi durerile de corp,febră mare,oboseală.

Infecţiile bacteriene

Durerile de gât pot fi cauzate şi de o infecţie bacteriană. Cea mai cunoscută afecţiune este amigdalita streptococică. Spre deosebire de simptomele răcelii,nu vei strănuta,nasul nu se va înfunda şi nici nu vei tuşi. Vei simţi doar o durere în gât care va produce disconfort la înghiţire. Acest simptom poate fi însoţit de respiraţia urât mirositoare,febră şi umflarea ganglionilor limfatici.

Mononucleoza

Cunoscută sub numele de boala sărutului,deoarece se transmite prin salivă,mononucleroza este o afecţiune cauzată de virusul Epstein-Barr şi este mai frecventă la persoanele mai tinere. Boala poate fi dificil de diagnosticat şi se manifestă prin durere în gât,febră,oboseală,gât inflamat. Simptomele afecţiunii pot fluctua şi pot dura de la câteva săptămâni până la câteva luni.

Alergiile

Cele cunoscute sub numele de febra fânului  se caracterizează prin strănut,lăcrimarea ochilor şi rinoree,care apar după ce intri în contact cu polenul,praful,firele de păr,şi care pot provoca disconfort în gât. De obicei,se simte un gâdilat mai mult decât o durere reală,care tinde să se agraveze în timpul sezonului,atunci când alergenii sunt mai răspândiţi.

Mai multe