Ce boli poţi lua de la ştranduri şi piscine
O baie la ştrand sau la piscină poate avea urmări neplăcute. Aceste locuri pot fi oricând o sursă de îmbolnăvire, de la afecţiuni digestive până la boli de piele.
Oricât de bine sunt respectate regulile de curăţenie,în locurile publice de scăldat îşi pot face loc microorganisme (bacterii,virusuri,ciuperci sau parazişi) care apoi pot infecta organismul.
Diareea,semn de infecţie
Dacă după baia în piscină sau la ştrand te confrunţi cu diaree puternică,însoţită de febră,stări de greaţă,vărsături,trebuie să mergi la consult la un medic infecţionist. „ Fie e vorba de gastroenterită cu Shigella-situaţie în care apare şi diaree cu mucus şi sânge,fie cu E. coli-care se poate complica cu colita hemoragică şi chiar cu sindrom hemolitic uremic la copiii mici“, explică dr. Dr. Claudiu Tronciu,medic generalist.
Eczema de contact poate fi luată de la piscină
Nu doar tubul digestiv are de suferit,ci şi pielea. Bolile dermatologice pot fi declanşate de contactul cu clorul,de ciuperci sau pot fi infecţioasă. Potrivit dr. Claudiu Tronciu,una dintre afecţiunile pielii pe care o poţi contracta la piscină este dermatofitia piciorului. Simptomele sunt mâncărimea,roşeaţa şi mici vezicule,în special între degete. „Mai rare sunt granuloamele,care pot apărea după câteva săptămâni,în zona genunchiului, dar şi pe locul unei mici leziuni cutanate preexistente. Apar vezicule de culoare violet care pot ulcera“,explică medicul.
O bacterie frecvent întâlnită în mediile cu apă caldă este Pseudomonas aeruginosa,care produce foliculită. Infecţia se manifestă printr-o erupţie în zonele neacoperite de costumul de baie.
Otita,o afecţiune freceventă
Şi urechile pot avea de suferit în urma unei băi la ştrand,căci te poţi îmbolnăvi de otită. Apa pătrunsă în canalele auriculare şi neevacuată poate declanşa otite externe. Se manifestă prin mâncărimi,senzaţie de ureche înfundată,dureri,mai ales pe timpul nopţii. Afecţiunea necesită consultul unui medic specialist ORL.
Cum reduci riscul de îmbolnăvire
- nu merge desculţă pe marginea ştrandurilor sau a piscinelor,ci poartă papuci;
- spală-te cu apă şi săpun atât înainte de baie,cât şi după repriza de scăldat;
- pentru a preveni infecţiile tractului digestive,evită să înghiţi apă din bazinul în care te scalzi;
- nu intra în apă dacă este tulbure sau dacă simţi miros puternic de clor. În cantităţi mari,vaporii pot fi periculoşi dacă ai astm.
Sfatul specialistului
Dr. Claudiu Tronciu,medic generalist
De obicei,piscinele sunt curăţate cu diferite substanţe dezinfectante care la nivelul ochilor pot declanşa xeroza,afecţiune caracterizată prin uscarea şi contractarea conjunctivei,prin dispariţia secreţiei lacrimale şi opacifierea corneii. În cazul în care conjuctivele se înroşesc şi ai senzaţia de nisip în ochi,dacă dimineaţa apare o secreţie mucopurulentă,cel mai probabil s-a instalat o conjuctivită dată de Chlamydia trachomatis. De aceea,ochii trebuie protejaţi cu ochelari de înot,iar după baie se recomandă clătirea feţei şi a ochilor cu apă curată.