Ce coloranţi cancerigeni se găsesc în dulciurile din comerţ

4 noiembrie 2015   Modă

Culorile apetisante ale bomboanelor şi dulciurilor din comerţ, care stârnesc pofta celor mari şi celor mici deopotrivă, sunt obţinute din substanţe adesea nocive, asupra cărora planează suspiciunea că ar fi alergene sau cancerigene.

Eritrozină

Eritrozina,cunoscută şi ca E127, Roşu nr. 3,Red no. 3 este un colorant a cărui folosire este limitată prin lege – dar care este utilizat totuşi în anumite deserturi,precum cireşele confiate. Mai poate fi folosit în ciocolată,produse de patiserie. Doza zilnică admisă este de 0,1 mg/kg corp. Se crede că,consumată în exces şi acumulată în organism,eritrozina poate produce cancer şi afecta funcţiunile glandei tiroide (din cauza iodului care intră în compoziţia colorantului).  

Tartrazină

Cunoscut şi sub numele de Galben nr. 5 sau E 102,tartrazina se găseşte în dulciurile de culoare galbenă,portocalie sau verde. Se obţine prin sinteză chimică din gudron de cărbune. A fost interzis în câteva ţări,pentru că se bănuieşte că tulbură echilibrul hormonal,declanşează diverse forme de cancer,agravează simptomele astmului,produce iritaţii ale pielii. Este bănuit că dă migrene,insomnii. La copii,tartrazina produce ADHD,deficit de atenţie şi hiperactivitate. O bună parte din dulciuri şi băuturi răcoritoare sunt colorate cu acest compus,dar produsul se găseşte şi în aperitive (chipsuri de porumb,popcorn),în gumă de mestecat,în dulceţuri şi piureuri din fructe. Şi medicamentele pot fi colorate cu tartrazină. Specialiştii au descoperit că în componenţa tartrazinei intră un compus cancerigen numit benzidină.

Carmin

Carmin,E 120 sau coşenilă figurează adesea pe etichete drept colorant natural. Se obţine prin zdrobirea unor insecte originare din Mexic. Folosit mai întâi drept colorant în ţesătorii,este folosit acum în patiserie sau pentru a da o nuanţă apetisantă jeleurilor şi cremelor. Colorează dulciurile în galben-portocaliu,roşu,mov,roz. Există persoane care sunt alergice la acidul carminic din componenţa colorantului. Pe anumite etichete,figurează drept „culoare adăugată”.

Mai multe