Ce duce la apariţia depresiei

7 februarie 2016   Modă

Depresia este o tulburare de dispoziţie care provoacă sentimente persistente de tristeţe, furie şi o pierdere generală de interes, lucruri care interferează cu activităţile de zi cu zi ale unei persoane. În viaţa oricărei femei există momente în care se simte singură, tristă sau fără chef de viaţă.

Această senzaţie este o parte normală a vieţii,dar atunci când nu mai ai nicio speranţă pe o bază conştientă ar putea însemna că eşti deprimată. Simptomele depresiei includ pierderea poftei de mâncare,scădere ponderală semnificativă sau creşterea în greutate,modificări ale somnului,lipsa de energie,dificultăţi de concentrare,precum şi unele dureri inexplicabile.Unele cauze şi factorii de risc ai depresiei includ izolarea socială,stres,afecţiune poate fi moştenită din familie,probleme de relaţie,probleme financiare,traume din copilărie sau abuz,sau anumite condiţii de sănătate.La dezvoltarea depresiei pot contribui şi deficienţele nutriţionale.Cercetătorii au descoperit că persoanele care suferă de depresie şi tulburări de dispoziţie sunt deficitare nu doar în unul,ci la mai multe substanţe nutritive. Trebuie să ţinem mereu minte că alimentele ne alimentează creierul,precum şi corpul. Pentru ca acesta să răspundă la cererile noastre,creierul are nevoie de hrană constantă.

Iată ce deficienţe nutriţionale pot contribui la dezvoltarea depresiei: 1. Deficienţa de acizi graşi Omega 3

Aceşti acizi au numeroase beneficii pentru sănătate. Ei joacă un rol cheie în dezvoltarea şi funcţionarea sistemului central. În timp ce acidul docosahexaenoic este esenţial pentru structura celulelor creierului,acidul eicosapentaenoic ajută funcţia neuronului şi reduce inflamaţia. În afară de acestea,acizii graşi Omega 3 pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău şi contribuie la menţinerea sănătăţii inimii.

Un studiu realizat în 2007,publicat în Medical arată că există o legătură între deficitul de acizi graşi Omega 3 în tulburarea depresiva majoră,care se datorează interacţiunii dintre alimentaţie şi o anomalie determinată genetic în metabolismul de fosfolipide.

Pentru a furniza corpul o cantitate potrivită de acizi grasi Omega 3,consumă mai multe seminţe,peşte gras cum este somonul,nuci şi ouă. Poţi lua un supliment de acid gras Omega 3,după consultarea medicului. Acestea ajută la prevenirea şi tratarea depresiei.

2. Vitamina D

Lipsa vitaminei D a fost legată de depresie,precum şi demenţă şi autism. Această vitamină ajută la producerea de serotonină,hormonul din creier asociat cu starea de spirit,de extaz şi fericire. Un nivel adecvat de serotonină ajută la prevenirea şi tratarea depresiei uşoare. În plus,vitamina D este importantă pentru sistemul imunitar şi sănătatea oaselor.

Un studiu din 2010 publicat în Jurnalul Internaţional de Sănătate Mintală Nursing a arătat că deficitul de vitamina D este comună în rândul persoanelor în vârstă,adolescenţi,persoanele obeze şi cele cu boli cronice. Aceste persoane sunt raportate a fi la un risc mai mare pentru depresie.

Într-un alt studiu,cercetătorii spun că au descoperit o legătură între tulburarea afectivă sezonieră şi o lipsă de lumina soarelui. Aceştia au subliniat că vitamina D este implicată în sinteza serotoninei şi a dopaminei din creier,ambele substanţe chimice fiind legate de dezvoltarea depresiei.

Petrece mai mult timp la soare,pentru a-i oferi organismului vitamina D. Du-te la plimbare în mod regulat dimineaţa devreme,15-20 de minute pe zi. Poţi lua un supliment de vitamina D,după consultarea medicului.

3. Magneziu

Magneziul este un alt nutrient important,dintre care deficitul poate duce la depresie. El ajută la activarea enzimelor necesare pentru producţia  de serotonină şi dopamină. Acesta influenţează mai multe sisteme asociate cu dezvoltarea de depresie. În plus,păstrează oasele sănătoase,reduce anxietatea şi scade tensiunea arterială.

Un studiu realizat în 2006,publicat în Medical arată că deficitul de magneziu este cauza celor mai multe cazuri de depresie majoră şi problemele legate de sănătate mintală,inclusiv pierderea IQ-ului.

Pentru a preveni deficienţa de magneziu,consumă alimente bogate în magneziu,cum sunt migdalele,avocadoul,bananele,fasolele,seminţele de dovleac,tofu,laptele de soia,cereale integrale şi legume cu frunze verzi. De asemenea,evită consumul excesiv de alcool,sare,cafea,zahăr şi suc,toate care pot reduce nivelul de magneziu.

4. Zinc

Zincul este un alt micronutrient esenţial de care organismul are nevoie,şi care ajută la reducerea riscului de depresie. Acest nutrient joacă un rol cheie în funcţiile neuronale. Acesta stimulează producţia şi funcţionarea neurotransmiţătorului. Acesta este implicat în peste 250 de căi biochimice separate,care susţin funcţiile diferitelor organe.

De asemenea,un studiu publicat în 2013,în Biological Psychiatry remarcă faptul că depresia este asociată cu o concentraţie mai mică de zinc în sângele periferic.

Consumul de alimente bogate în zinc poate ajuta la corectarea acestui deficit. Unele surse bune includ carnea roşie,ouăle,crustaceele,legumele,nucile,seminţele,cerealele integrale şi produsele lactate.

5. Seleniu

Acesta este esenţial pentru funcţionarea creierului şi ajută la îmbunătăţirea stării de spirit şi a simptomelor depresive. Mai mult,seleniul joacă un rol important în buna funcţionare a tiroidei. O tiroidă sănătoasă este importantă pentru sănătatea mintală.

Un studiu publicat în 2012,realizat prin terapii complementare în medicină a arătat că aportul de cantităţi mici de seleniu sunt asociate cu un risc crescut de tulburare depresivă majoră.

Rolul seleniu ca antioxidant şi ca constituent de selenoproteine ajută la prevenirea şi gestionarea depresiei. În mod similar,un studiu realizat în 2015 şi publicat în Jurnalul de Nutriţie arată că concentraţiile optime serice de seleniu sunt asociate cu simptome ale depresiei mai mici şi starea de spirit negativă în rândul adulţilor tineri.

Poţi obţine seleniu din surse alimentare,cum sunt nucile,carnea slabă,fructele de mare,fasolea,mazărea,ouăle,carnea de pui şi curcan.

Mai multe