Ce e important să ştii despre glicemie

30 mai 2016   Modă

La noi în ţară, 10% din populaţia ţării suferă de diabet zaharat, acestă situaţie alarmantă fiind confirmată de numeroase studii.

Nivelul normal de glicemie este incadrat între 70-100 mg/dl măsurat înainte mesei. Cu cât nivelul glucozei creşte,acesta determină apariţia diabetului zaharat.

Ce determină fluctuaţiile glicemiei?

Temperatura corpului şi glicemia – nivelul glicemic creşte în corp odată cu temperatura şi diferă de la om la om. Specialiştii în nutriţie recomandă consumarea de sucuri proaspete precum cel de sfeclă roşie sau morcovi,precum şi consumul de citrice.Alimentaţia –după o masă bogată în glucide şi proteine,nivelul glicemic creşte. Nutriţioniştii recomandă consumarea de sucuri proaspete după astfel de mese pentru a uşura digestia,un suc foarte apreciat fiind cel de ananas.Oxigenul şi substanţele volatile– glicemia creşte sub influenţa unor substanţe precum acetonă sau narcotice,la fel de mult cum creşte şi în cazul lipsei oxigenului,unul din efecte fiind starea de oboseală. Sucurile recomandate sunt şi in acest caz cel de sfeclă şi de morcov.Factorii psihologici– stresul are impact negativ asupra organismului crescând glicemia şi favorizând instalarea diabetului zaharat. Socurile emoţionale,crizele de burn-out sau traumatismele psihologice. Sucul de iarbă de grâu,prin conţinutul de antioxidanţi ridicat,luptă cu succes împotriva radicalilor liberi şi împotriva stresului oxidativ.

Care sunt afecţiunile cauzate de dezechilibrul glucozei?

•    Hipoglicemia – Apare atunci când glicemia scade sub 65 mg la 100 ml sânge.

•    Hiperglicemie – Apare atunci când glicemia creşte la valori de 100-125 mg la 100 ml sânge.

•    Diabet Zaharat – Apare atunci când glicemia depăşeşte valoarea de 125 mg la 100ml sânge.

Echilibrul dinamic este dat de indicele glicemic constant,chiar dacă glucoza din sânge nu are un flux liniar.

Află mai multe despre glicemie pe clicksanatate.ro

Mai multe