Ce greşeli zilnice îţi pot afecta auzul
Chiar şi cele mai banale gesturi pe care le facem pot avea consecinţe asupra asupra urechii şi a sistemului auditiv. Află ce greşeli zilnice îţi pot afecta auzul!
Asculţi muzica prea tare
Probabil ai observat că după ce asculţi muzică la un nivel foarte ridicat îţi ţiuie urechile. Expunerea la sunete înalte duce la scăderea auzului,deoarece deteriorează firele de păr din interiorul urechilor. Acestea sunt cele care direcţionează sunetele la creier,aşadar dacă ele sunt afectează şi auzul scade. Pentru a preveni acest lucru stai departe de boxe şi poartă căşti de protecţie dacă muzicaeste prea tare.
Utilizezi beţişoare cu vată
Ceara de urechi este modul prin care organismul asigură urechii umiditatea optimă. Atunci când se acumulează în exces poate fi inestetică. Dacă foloseşti beţişoarele cu vată la capete atunci faci o mare greşeală,deoarece nu vei face decât să împingi ceara înapoi în ureche şi să duci la înfundarea canalului auditiv. Poţi îndepărta ceara din ureche cu capătul unui prosop umed.
Foloseşti căşti nepotrivite
Căştile de calitate îndoielnică pot afecta iremediabil auzul. De exemplu,nivelul normal al unei conversaţii este de 60 de decibeli în timp ce muzica din căşti poate atinge şi 120 de de decibeli,ceea ce poate traumatiza urechea. Căştile de calitate îndoielnică pot reda,pe lângă sunetele muzicii,şi zgomote de fundal,la intensitate la fel de ridicată precum muzica.
Îţi faci găuri în cartilajul urechii
Lobul urechii şi zona cartilajului sunt puternic vascularizate pentru a preveni o eventuală infecţie. Atunci când faci multe găuri în această zona,întrerupi circulaţia sângelui. Mai mult,dacă eşti alergică la unele metale din care sunt făcuţi cerceii,cum este nichelul sau aurul,atunci te poţi alege cu infecţii serioase la nivelul urechii.
Iei multe antibiotice
Unele antibioticeşi medicamente diuretice pot conţine substanţe care afectează auzul. Astfel apare ototoxicitatea sau otrăvirea urechii,deoarece substanţele chimice deteriorează nervul cohlear sau urechea internă. Din acest motiv este bine să iei astfel de medicamente doar sub supravegherea medicului specialist.