Ce înseamnă mastectomia şi ce alegi: proteză sau implant?
În România, cancerul de sân se află pe primul loc din punct de vedere al incidenţei şi al mortalităţii. Practic, 25 din 100.000 de românce suferă de cancer de sân. Medicii ne explică ce înseamnă mastectomia şi ce trebuie să facem pentru a avea o viaţă normală şi după această intervenţie chirurgicală.
Statisticile arată că 36% din româncele care sunt diagnosticate cu cancer la sân pierd lupta cu boala,cifră ce ne plasează peste medie în UE şi în lume. Ceea ce se pare că nu ştiu româncele este că,depistată în fază incipientă,această boală este vindecabilă. Din păcate,în afară de neglijenţă sau lipsă de educaţie,România se confruntă şi cu o lipsă de specialişti oncologi.
360 de oncologi în toată România
În momentul de faţă,în România sunt doar 360 de oncologi şi 140 de hematologi,ei fiind nevoiţi să administreze tratament pentru peste 100.000 de pacienţi în fiecare an. Practic,fiecare medic,dintre cei care lucrează cu pacienţi oncologici,este nevoit să realizeze,în medie,450 de proceduri terapeutice pe lună.
Intervenţia este de patru tipuri
Mastectomia este intervenţia chirurgicală,unilaterală sau bilaterală,indicată în cazul pacientelor care au tumori maligne în zona sânilor. Sunt şi situaţii în care operaţia se poate face preventiv şi vizează îndepărtarea ambilor sâni pentru a reduce mult riscul de apariţie a cancerului. În funcţie de stadiul bolii,chirurgul poate decide şi extirparea unor noduli limfatici din zona axilară. „Intervenţia se poate realiza în patru moduri,chirurgul fiind cel care decide ce tip de operaţie este indicată,în funcţie de caz. Se poate recurge la mastectomia radicală modificată (adică îndepărtarea întregului sân şi nodulii limfatici),mastectomia simplă (ce presupune îndepărtarea întregului sân),mastectomia fără piele (prespune îndepărtarea ţesuturilor din zona sânului,dar conservarea pielii) şi mastectomia subcutanată (îndepărtarea ţesutului sânului,fără piele,sfârc,areolă şi muşchii toraci)”,explică dr. Laurenţiu Luca,directorul Clinicii PULS.