Ce nu ştiai despre boala inflamatorie pelvină

27 noiembrie 2015   Modă

Această boală este ignorată de cele mai multe ori deoarece durerile cauzate sunt confundate cu alte afecţiuni. Boala inflamatorie pelviană afectează aproximativ 1,7% dintre femei, iar anual peste 100.000 de femei devin infertile din cauza acesteia.

Termenul de “boală inflamatorie pelvină” este utilizat pentru a descrie o infecţie a oricăruia dintre organele pelvine feminine,inclusiv uterul,ovarele sau trompele uterine. Această boală este o afecţiune cu transmitere sexuală,dar poate apărea şi în urmă unor manopere invazive la nivelul uterului prin folosirea de instrumente contaminate sau prin dislocarea florei vaginale.

“Această boală poate fi evitată prin folosirea măsurilor de protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală,deoarece altfel poate duce la complicaţii în timpul sarcinii sau chiar instalarea infertilităţii feminine,abcese în zona pelviană,peritonite şi în cazuri rare poate fi letală. Odată ce colul uterin a fost infectat cu o BTS,devine mai simplu pentru alte bacterii prezente în vagin să pătrundă şi să infecteze uterul şi trompele uterine”,explică dr. Silviu Istoc,medic specialist obsetetrică-ginecologie.

Cauzele bolii inflamatorii pelvine

Cauza cea mai frecventă a acestei afecţiuni o reprezintă bolile cu transmitere sexuală precum gonoreea şi contaminarea cu Chlamydia,care infectează colul uterin. Unele metode contraceptive pot creşte riscul apariţiei bolii inflamatorii pelvine,de exemplu montarea unui dispozitiv intrauterin (sterilet). Însă alte metode contraceptive precum prezervativul şi diafragma reduc considerabil acest risc.

Simptomele bolii inflamatorii pelvine

Cel mai cunoscut simptom este durerea în partea abdominală inferioară. Poate apărea spontan şi se accentueazăîn timpul mersului şi contactului sexual. Durerea poate fi sub formă de crampe sau că o presiune constantă şi iritantă local şi poate apărea şi la urinare. De asemenea,mai pot fi prezente unul sau mai multe simptome din cele ce urmează:o secreţie vaginală anormală,de culoare galbenă,maronie sau verzuie sau o creştere a cantităţii secretiei vaginale însoţită de prurit,febra,de obicei peste 38 grade C,o senzaţie de slăbiciune sau de disconfort (stare de rău general),durere de cap,greţuri sau vărsături,dureri la contactul sexual (dispareunia),sângerări menstruale neregulate.

Diagnosticare bolii inflamatorii pelvine

Se recomandă efectuarea promptă a unui examen ginecologic,ori de câte ori se observă apariţia unor simptome de infecţie pelvină sau a unei dureri pelvine.

Diagnosticul bolii inflamatorii pelvine se pune în urma examenului vaginal digital.

“Dacă există semne de infecţie,se va recolta o probă de secreţie din interiorul vaginului. Proba va fi analizată pentru determinarea microorganismului responsabil de infecţie. Femeile care au fost infectate recent cu virusul imunodeficienţei umane (HIV) trebuie investigate şi pentru alte boli cu transmitere sexuală,în special gonoree sau infecţie cu chlamydia,pentru că ulterior să fie evaluate pentru identificarea bolii inflamatorii pelvine şi pentru a primi un tratament adecvat. De asemenea şi partenerul/partenerii sexual(i) trebuie să urmeze un tratament pentru boală cu transmitere sexuală”,precizează dr. Istoc.

Prevenţia bolii inflamatorii pelvine

O metodă de a evita apariţia BIP este de a prevenii infecţiile cu transmitere sexuală. Este indicată folosirea metodelor contraceptive de barieră (prezervativ,diafragmă sau capişon cervical,impregnate cu spermicide). De asemenea este recomandat să se evite contactele sexuale în timpul menstrelor.

Dr. Silviu Istoc este medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Medicover,în cadrul Departamentului de Medicină Materno-fetală şi Chirurgie Ginecologică Minim Invazivă.

Mai multe