Ce presupune operaţia de cataractă

15 decembrie 2014   Modă

Considerată una dintre cele mai întâlnite probleme de vedere la vârstnici, cataracta se numără printre afecţiunile care se pot trata în câteva minute cu ajutorul procedurilor moderne. Intervenţiile chirugicale nu numai că tratează boala, ci previn şi complicaţiile ei.

Pelicula fină care apare la nivelul cristalinului şi care blochează traseul fasciculului luminos către retină este cunoscută sub numele de catarctă. Vederea înceţoşată (în special la distanţă) şi sensibilitatea la lumină sunt doar câteva dintre semnalele care anunţă afecţiunea. În cele mai multe din cazuri,problema de vedere apare ca urmare a inflamaţiilor dese de la nivelul ochiului şi a administrării pe termen lung a medicamentelor pe bază de cortizon. Important de ştiut este că operaţiile se indică doar pentru stadiile avansate ale bolii.

Intervenţia chirugicală cu ultrasunete

Odată pus diagnosticul de cataractă,medicul oftalmolog poate recomanda procedura chirugicală. Spre deosebire de operaţia clasică (risc mai mare de hemoragie şi de apariţie a astigmatismului),intervenţia cu ultrasunete nu numai că durează mai puţin şi recuperarea este mai rapidă,ci şi riscul de apariţie a complicaţiilor este minim.

În funcţie de stadiul bolii,procedura poate dura între 7 şi 15 minute şi se realizează cu anestezie locală. Ea este cunoscută sub numele de facoemulsificare şi presupune o incizie mică (aproximativ 1,8 mm) în partea anterioară a ochiului. Prin intermediul acesteia,medicul aspiră cu ajutorul ultrasunetelor cristalinul afectat şi îl înlocuieşte cu unul artificial.  

Ce presupune procedura cu laser

O altă variantă modernă de tratament pentru cataractă este şi operaţia cu laser. În timpul intervenţiei,medicul face incizia şi fragmentează cristalinul. Ulterior,cu ajutorul ultrasunetelor el aspiră bucăţile de cristalin şi îl înlocuieşte pe cel afectat cu unul artificial. Nu numai că disconfortul resimţit de pacient în timpul operaţiei este mai mic,ci şi ţesuturile oculare se regenerează mai rapid.

INFO:Cataracta poate apărea şi la tineri în urma unor traumatismele oculare,dar şi a unor afecţiuni cum este diabetul zaharat?

Mai multe