Ce să mănânci ca să combaţi oboseala
Când te încearcă oboseala şi nu mai ai energie să-ţi duci la capăt activităţile cotidiene, încearcă şi alte trucuri de a te pune pe picioare decât cafeaua. Acţionează de la primele semne prin metode simple!
Fructe proaspete sau sucuri
Un suc de portocale sau o limonadă este exact ce ai nevoie pentru a avea energie. La fel de mult de ajută şi două sau chiar trei porţii de fructe pe zi. Alege kiwi,mandarine,ananas,grepfrut. Îţi vor aduce un plus de vitamina C şi acid folic (vitamina B9),care-ţi ajută corpul să-şi întărească sistemul imunitar,atât de necesar când temperaturile scad dramatic.
Legume crude ori fierte
Ai grijă ca la prânz şi la cină să nu-ţi lipsească salatele sau garniturile de legume. Chiar şi la gustări poţi include legume,cum sunt morcovii proaspeţi,gata feliaţi pentru a-i avea la îndemână şi a-i consuma rapid. În plus,morcoviiconţin betacaroten,substanţă care stimulează sistemul de apărare al corpului. Adesea,imunitatea scăzută poate fi sursa oboselii cronice.
Pont
Dacă oboseala persistă o perioadă lungă de timp,în ciuda tuturor măsurilor pe care le iei,fă-ţi programare la medicul de familie,pentru că de vină poate fi o afecţiune ascunsă.
Alimente bogate în magneziu
Ai grijă ca din meniul zilnic să nu-ţi lipsească peştele sau un ou. Peştele gras îţi asigură necesarul cotidian de magneziu,important pentru combatarea stresului şi a oboselii. Magneziul este esenţial în procesul de transformare în energie a substanţelor procurate din alimente. Alte surse de magneziu sunt nucile,fructele uscate,avocadoul,bananele,cereale integrale,leguminoase (linte,fasole boabe,năut).
Atenţie!
Cafeaua,ceaiul negru şi verde în exces mai mult obosesc organismul decât să-l ajute să funcţioneze la capacitate maximă în zilele solicitante.
Carnea roşie,o bună sursă de fier
Cauza oboselii tale poate fi carenţa unui mineral important pentru prevenirea anemiei şi a îmbolnăvirilor. Paloarea,oboseala şi unghiile casante sunt semne ale unui nivel scăzut de fier în organism. În acest caz,reţine că va fi absorbit mai bine aportul de fier din alimentele de origine animal,cum este carnea roşie,decât din cele vegetale ca fasolea verde,năut,mazăre. Citricele,bogate în vitamina C,ajută la o mai bună absorbţie a fierului.