Ce se întâmplă în corpul tău când iei analgezice fără reţetă
Analgezicele sunt acele medicamente care micşorează sau reduc durerea pe un timp limitat. Deşi acestea nu sunt periculoase pe termen scurt şi nici nu provoacă dependenţă, folosite pe o perioadă mai îndelungată, calmantele pot provoca o serie probleme la nivelul ficatului şi al stomacului.;
Acetaminofenul sau paracetamolul este considerat drept cea mai sigură variantă şi cu toate acestea este responsabil de un procent de 50% dintre insuficienţele hepatice acute din SUA.
Tot acesta este şi cauza principală pentru apelurile la centrul de otrăviri şi mai mult de 50 000 de urgenţe medicale. Astfel de situaţii se pare că survin ca urmare a faptului că pacienţii nu conştientizează cantitatea de acetaminofen administrată.
Iată ce tipuri de medicamente pot conţine acetaminofen:
-analgezice/medicamente contra durerii
- medicamente contra febrei, migrenelor, artritei, durerilor menstruale
- medicamente pentru tratarea alergiilor
- medicamente contra răcelilor/gripei
- contra durerilor de sinus sau de cap
- medicamente pentru somn.
Citeşte şi: Pericolul din piscine şi ştranduri. Ce boli provoacă apa
"Dacă o persoană ia un paracetamol, iar durerea nu dispare, se poate decide să treacă la un medicamente mai puternic. În acest fel dublează cantitatea de substanţă activă fără să realizeze", susţine Michael Genovese, director medical în Centrul de Îngrijire Acadia.
Administraţia pentru Alimente şi Medicamente recomandă să nu se depăşeasca 3000 mg de acetaminofen în decurs de 24 de ore.
Medicii recomandă citirea prospectului, iar atunci când există dubii în privinţa unui anumit medicament, trebuie neapărat să consulţi un medic sau un farmacist.
Sursă: qbebe.ro / Foto: pixabay.com