Ce sunt infecţiile nosocomiale
Oficial, în ultimii 5 ani, au fost înregistrate peste 57.000 de infecţii nosocomiale în spitalele de la noi. Ele complică boala depistată iniţial, lasă sechele şi pot provoca moartea.
O infecţie nosocomială,apărută pe durata spitalizării se poate manifesta începând de la aproximativ 48 de ore de la venirea în spital până la o lună după externare.
„Este acea infecţie care nu era prezentă sau nu se afla în perioada de incubaţie în momentul în care pacientul s-a internat în spital şi care se supraadaugă bolii pentru care pacientul s-a internat”,lămureşte medicul Călin Ciubotaru.
O afecţiune de acest tip este declanşată de bacterii patogene ca E. Coli,Klebsiella pneumoniae,Staphylococcus aureus,Candida,bacilul pioceanic (Pseudomonas aeruginosa) sau Enterobacter,care pătrund în corp la nivelul zonei operate,pe cala aerului sau pe cale digestivă şi urinară.
Pneumonia,cea mai frecventă
Infecţiile respiratorii,cum este pneumonia,sunt cel mai des întâlnite,reprezentând circa 20% dintre cazurile de boli făcute în timpul spitalizării. Potrivit Ministerului Sănătăţii,în ultimii 5 ani au fost înregistrate peste 15.000 de astfel de infecţii,pe locul secund,ca frecvenţă,situându-se infecţiile plăgilor chirurgicale,cu aproximativ 10.000 de cazuri. Mai mult,circa 60% dintre decesele produse din cauza infecţiilor intraspitaliceşti au drept cauză o infecţie a căilor respiratorii. Dintre bacteriile care le cauzează,E. Coli şi Klebsiella pneumoniae sunt rezistente la unele antibiotice. Şi Staphylococcus aureus,bacteria care provoacă 20% dintre infecţiile nosocomiale,poate cauza pneumonie,mai ales la nou-născuţi.
Ştiai că...
...la nivel european,1 din 50 de pacienţi moare din cauza infecţiilor nosocomiale?
Ce boli urinare se pot face în spital
Alături de infecţiile respiratorii,cele urinare (cistită,uretrită,pielonefrită) sunt şi ele frecvente în spitale. În Franţa,de pildă,40% dintre infecţiile nosocomiale raportate sunt de acest fel. Dese sunt şi situaţiile în care în urma montării unui cateter,cum este cel urinar,sau prin soluţiile perfuzate,se poate ajunge la o infecţie de cateter. Bolnavii imobilizaţi la pat pot face escare care se agravează prin suprainfectare,de aceea sunt destul de dese şi infecţiile pielii. De asemenea,persoanele supuse unor intervenţii chirurgicale digestive,vasculare,urologice ori ginecologice pot face infecţie peritoneală după operaţie.
Cine este mai expus?
Femeile cu vârstă de peste 50 de ani şi persoanele care suferă de diabet zaharat au un risc mai mare de a se confrunta şi cu o infecţie urinară dobândită în timpul internării. În ceea ce priveşte infecţiile nosocomiale respiratorii,vârstnicii şi cei care au o imunitate scăzută sau cărora le-a fost depistată o boală cronică pulmonară pot contacta mai uşor bacterii periculoase în perioada în care sunt spitalizaţi.
Sfatul specialistului
Călin Ciubotaru,medic de familie
De regulă,prevenirea infecţiilor nosocomiale nu stă în puterea pacientului. Totuşi,există şi o contribuţie a lui la bunul mers al actului medical care l-ar putea scăpa uneori chiar de infecţii intraspitaliceşti:igiena riguroasă,respectarea strictă a indicaţiilor personalului medical (tratament,repaus,dietă corespunzătoare,vizite scurte ale rudelor).
Info
La finalul lunii aprilie,anul curent,Ministerul Sănătăţii a lansat Planul Strategic de Prevenire şi Combatare a Infecţiilor Nosocomiale,care urmează să se desfăşoare în următorii 2 ani. În această perioadă,se va evalua activitatea a 112 spitale din ţară,se va investi în dotarea laboratoarelor de microbiologie ale acestora,va fi instruit personalul medical în vederea prevenirii infecţiilor şi se vor face controale la nivel naţional.