Ce trebuie să ştii despre apă

16 aprilie 2014   Modă

De obicei, bem prea puţină apă şi asta duce la deshidratare. Se poate întâmpla însă şi să depăşim cantitatea zilnică necesară sau să consumăm apă cu substanţe nocive. Iată care sunt riscurile!

„Consumul prea mare de lichid într-un timp foarte scurt se numeşte intoxicaţie cu apă şi apare în urma pierderii sodiului din organism (acesta se diluează). Ne doare capul,inima bate neregulat,pot să apară convulsii şi,în cazuri grave,chiar comă“,spune Dr. Corina Zugravu,medic primar.

Copiii şi sportivii pot face intoxicaţie

Intoxicaţia cu apă sau hiponatremia este un sindrom întâlnit de obicei la bebeluşi,la sportivi şi la persoanele care ţin diete prea severe. Copiii întâmpină această problemă întrucât au în meniu multe biberoane cu apă,ceai sau lapte diluat în cantităţi mari,sportivii transpiră mult şi chiar dacă beau apăplată,nu reuşesc să-şi refacă rezervele de săruri hidratante,iar cei care vor să slăbească consumă apă în exces ca să „păcălească“ foamea.  

Cum se depistează surplusul de lichid

Diagnosticarea intoxicaţiei cu apă se face prin recoltarea unei probe de sânge. În mod normal,concentraţia sodiului ar trebui să fie între 136 şi 145 milliechivalenţi per litru (mEq/L) de sânge. Când aceasta scade sub 136 mEq/L înseamnă că este vorba de o cantitate prea mare de apă în corp. În cazurile mai puţin grave,medicul recomandă limitatea consumului de lichide. Dacă pacientul se simte tot mai rău,i se prescriu diuretice şi,în cazuri severe,i se pun perfuzii cu soluţii saline.

Ai grijă ce tip de apă bei!

Apa potabilă nu trebuie să aibă,legal,o concentraţie mai mare de 50 mg/ litru de nitraţi,iar pentru bebeluşi se recomandă o concentraţie de până la 10 mg/ litru. Nitraţii (No3) sunt substanţe toxice rezultate în urma contaminării apei cu îngrăşăminte chimice. O concentraţie prea mare de nitraţi în apă poate duce la alergii,astm,migrene,senzaţii de greaţă,ameţeală,dificultăţi de respiraţie,deficit de vitamine în organism şi chiar la apariţia cancerului.  

Atenţie!

Este posibil ca intoxicaţia cu apă să nu aibă simptome,aşa că trebuie să-ţi faci măcar o dată pe an analize de sânge şi astfel să verifici nivelul sodiului din organism.Sfatul specialistului

Igiena Alimentaţiei,Institutul de Sănătate Publică,Bucureşti

Mulţi beau apă la sticlă,dar gătesc şi se spală pe dinţi cu apă de la robinet. Dacă ar fi periculoasă,le-ar face rău,însă nu este cazul. Trebuie să consumăm apă simplă,ori de câte ori ne este sete,după ce am făcut efort mare şi am transpirat mult. Nu avem cum să calculăm exact câtă apă putem consuma zilnic,pentru că fiecare are necesităţi diferite. În principiu,trebuie să bem cam 1 ml de apă pentru fiecare kilocalorie consumată,însă o mai luăm şi din mâncare,legume,fructe etc.

Tabel privind calitatea apei în funcţie de concentraţia de nitraţi(No3)

Calitate                               Conţinut de nitraţi

Premium (superioară)              0 – 1 mg/l

Foarte bună                              1 – 4 mg/l

Bună                                        4 – 7 mg/l

Acceptabilă                             7 – 10 mg/l

Potabilă                                   10 – 50 mg/l

Citeşte şi:

Alimente care înlocuiesc apa

Afecţiuni ameliorate prin terapia cu apă

Mai multe