Ce trebuie să ştii despre oboseala cronică
Întâlnită la tot mai multe persoane, starea de extenuare continuă nu ajunge să afecteze doar sănătatea fizică, ci şi pe cea psihică. Epuizarea este unul dintre primele simptome ale oboselii cronice, problemă ce poate persista chiar şi ani de zile dacă nu este tratată corespunzător.
Cele mai recente cercetări arată că oboseala cronică (recunoscută de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ca oboseală adrenală) este o tulburare întâlnită îndeosebi la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani,femeile cu copii şi locuri de muncă solicitante fiind mult mai afectate de această problemă. Pentru că multe dintre semnalele bolii pot fi confundate uşor cu alte afecţiuni,cum este depresia,specialiştii susţin că este foarte important ca persoana să meargă la medic dacă starea de extenuare depăşeşte jumătate de an. Astfel,ea nu numai că primeşte tratament corespunzător,ci previne şi apariţia altor boli asociate acestui sindrom.
Durerile musculare,printre simpomele bolii
Printre primele manifestări care anunţă oboseala cronică se numără lipsa de energie,dificultăţile de concentrare,dar şi starea de apatie pe care persoana o are pe toată durata zilei. În plus,în unele cazuri pot apărea dureri la nivel muscular,articulare,de gât,stări febrile,migrene şi crampe abdominale,neplăceri care pot afecta capacitatea de muncă a persoanei. Tulburarea se mai poate manifesta prin alergii,transpiraţii în timpul nopţii,durere toracică,insomnie,creşterea sau scăderea rapidă în greutate.
Antidepresivele fac parte din schema de tratament
În general,specialiştii îşi pot da seama că persoana suferă de sindromul oboselii cronice doar atunci când simptomele persistă pe perioade lungi de timp (mai mult de 6-8 luni). În primă fază,medicii recomandă ca tratament antidepresivele uşoare,urmând ca persoana să vină regulat la controale medicale. De asemenea,în unele situaţii se prescriu medicamente care fac parte din tratamentul fibromialgiei (dureri la nivelul muşchilor):antiinflamatoare nesteroidiene,anticonvulsive,substanţe care relaxează musculara,care induc somnul.
Mişcarea ajută la îmbunătăţirea stării de spirit
Pe lângă tratamentul recomandat de medic,indicat este ca persoanele care suferă de sindromul oboselii cronice să facă mişcare şi să apeleze la tehnici de relaxare. Formele uşoare de activitate fizică,cum sunt alergările şi ciclismul,ajută la îmbunătăţirea stării de spirit. În multe din cazuri,consilierea psihoterapeutică a dus la reducerea simptomelor acestei tulburări.