Ce trebuie să ştii despre virusul Zika!

14 iunie 2016   Modă

Femeile însărcinate alcătuiesc cel mai mare grup de risc atunci când vine vorba de virusul Zika. Acesta poate afecta copilul, ducând la apariţia de malformaţii congenitale şi microcefalie. Din acest motiv trebuie să ai grijă dacă călătoreşti într-o ţară în care acest virus este prezent.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un avertisment important:virusul Zika,transmis de tânţarulAedes aegypti,a atins cel puţin 15 ţări din America,conform datelor verificate până în prezent.Dar ceea ce este mai îngrijorător este faptul că până în prezent nu a fost găsit niciun tratament specific pentru a contracara efectele virusului. Totuşi,prin măsuri de prevenire adecvate,te poţi proteja. În conformitate cu majoritatea medicilor,Zika provoacă de obicei,erupţii cutanate şi febră. Numai persoanele care au un sistem imunitar slăbit sunt expuse riscului de a muri de acest virus. Adevărata problemăeste că pot afecta dezvoltarea bebeluşilor,cauzând malformaţii.

Ce este virusul Zika?

Virusul Zika este similar cu febra galbenă. Ea provine dintr-o regiune din Uganda,cunoscută sub numele de Zika,de unde şi numele dat acestui virus,despre care s-a descoperit că afectează şi maimuţele.

Descoperirea a fost făcută în 1947,dar până în 2007 nu şi-a făcut simţită prezenţa la oameni. Acest lucru a fost descoperit după ce au fost afectaţi 8000 de oamenii pe o insulă din Micronezia,în Oceanul Pacific. La acel moment,cele mai fecvente simptome ale virusului au fost o erupţie cutanată gravă,dureri articulare şi oboseală.

Dar,dacă epidemia din 2007 a avut loc ca urmare a transmiterii din Africa spre Micronezia,se pare că au existat modificări ale virusului între momentul respectiv şi 2015,atunci când mai multe efecte îngrijorătoare au început să fie observate în cele două Americi,inclusiv dezvoltarea de microcefalie la nou-născuţi.

Motivele pentru care virusul Zika afectează nou-născuţii:

Brazilia este ţara în care s-au înregistrat cele mai multe cazuri,inclusiv microcefalie la sugari. În plus,acolo s-au putut face şi mai multe cercetări pentru a determina cauzele şi posibilele tratamente pentru boală. Riscul defectelor determinate de microencefalie au fost asociate cu o infecţie cauzată de virusul Zika în timpul primului trimestru de sarcină.

Microcefalia este o afecţiune foarte rară,care este fie

,fie cauzată de expunerea la agenţi de mediu (toxici sau infecţioşi). Copiii născuţi cu acestă malformaţie au o circumferinţă a capului mai mică decât în mod normal,ceea ce împiedică dezvoltarea lor. Aceştia pot suferi de convulsii,dificultăţi în hrănire,şi chiar riscă să moară în primele zile de viaţă.

Astăzi nu există niciun tratament specific pentru microcefalie.

Credit foto:www.steptohealth.com

Mai multe