Cele mai eficiente medicamente antidurere
Te doare capul, măseaua, burta sau spatele? Ai nevoie de analgezice, pastile care calmează temporar suferinţa şi te ajută să-ţi revii din starea de moleşeală. Iată ce să nu-ţi lipsească din dulapul cu medicamente!
Ibuprofenul linişteşte migrenele
Se poate administra fără reţetă cu o concentraţie de 200 şi de 400 mg. Ibuprofenul ameliorează durerile severe de cap şi pe cele cauzate de febra musculară. Mai este recomandat în cazul afecţiunilor inflamatoare:artrită,sciatică,dureri de spate,nevralgii. Doza recomandată-1.200 mg pe zi,în 3 reprize,câte 400 mg la un interval de 4 ore. Ibuprofenul poate fi administrat în timpul mesei,ca să nu provoace arsuri gastrice,dar nu mai mult de 3 zile.
Contraindicaţii-Ibuprofenul nu poate fi luat de pacienţii cu afecţiuni gastrice (ulcer gastric),nu se asociază cu anticoagulante şi e contraindicat în timpul sarcinii,începând cu luna a şasea. Trebuie evitat şi de cei cu insuficienţă cardiacă,renală sau hepatică severă.
Citeşte şi:
Cum ne putem îmbunătăţi vederea fără medicamente
Ce impact au mâncărurile şi băuturile asupra medicamentelor
Paracetamolul,pentru zilele delicate ale lunii
Administrat ca atare,fără a fi asociat cu alte substanţe,paracetamolul de 500 sau 1.000 mg poate fi cumpărat fără reţetă medicală. El este eficient pentru ameliorarea durerilor musculare,de spate,în momentele cu febră musculară şi în neplăcerile din zilele sensibile ale lunii. Este folosit şi în cazurile uşoare de răceală şi ajută la reglarea temperaturii corpului.
Doza recomandată-3 până la 4 g zilnic,în caz de dureri severe,cu o pauză de cel puţin şase ore între comprimate. Vârstnicii şi pacienţii cu fragilitate hepatică nu trebuie să depăşească 3 g.
Contraindicaţii-În doze mari,afectează ficatul. Unele persoane pot să se confrunte cu reacţii alergice după ce au luat acest
,dar asemenea cazuri sunt foarte rare.
Aspirina relaxează musculatura
Acidul acetilsalicilic sau aspirina face parte din categoria medicamentelor antiinflamatoare. Este recomandată pentru o paletă largă de afecţiuni,cum ar fi durerile de cap şi de dinţi,entorsele,artrita reumatoidă şi osteoartrita. Se administrează cu şi fără reţetă. Aspirina are o acţiune benefică mai ales dacă starea de rău este însoţită de febră şi reduce inflamarea muşchilor în urma unor exerciţii fizice extenuante. În doze mici,aspirina previne infarctul şi accidentele vasculare cerebrale,întrucât împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Doza recomandată-Un adult fără probleme de sănătate poate lua 3 g de aspirină pe zi,iar persoanele trecute de 50 de ani doar 2 g. Aceasta se bea de preferinţă imediat după masă,la un interval de cel puţin 4 ore.
Contraindicaţii-Ai arsuri gastice,dureri abdominale sau îţi e greaţă după ce ai luat o aspirină? Este posibil ca acest medicament să-ţi fi iritat tubul digestiv. Optează pentru aspirina tamponată,un amestec de acid acetilsalicilic şi de săruri de calciu. În plus,aspirina nu este indicată în caz de astm,ulcer gastric,iritaţii ale pielii,hipersensibilitate la analgezice şi antireumatice. Gravidele trebuie să evite aspirina,care poate inhiba contracţiile uterine şi cauza hemoragii în ultimul trimestru de sarcină.
Cum să le sporeşti eficienţa
Ia medicamentele imediat ce simţi un disconfort.
Respectă întocmai doza zilnică.
Continuă tratamentul cu analgezice cât persistă durerea,chiar şi 2-3 zile.
Nu lua pastile pe stomacul gol.
Sfatul specialistului-Călin Ciubotaru,medic de familie,e-mail:calin@infosan.com.ro
Automedicaţia este o soluţie de urgenţă,dar ea nu este varianta ideală atunci când simptomele deranjante durează mult timp. Medicamentele care pot uşura pe moment suferinţa,fără prescripţie medicală,sunt paracetamolul şi atiinflamatoarele de tipul aspirinei,diclofenacului şi ibuprofenului. Pe această listă se afla până de curând şi algocalminul,dar acesta nu mai poate fi luat fără reţetă. Pot fi folosite de toate grupele de vârstă,pe o perioadă nedefinită,până când pacientul primeşte un diagnostic,însă trebuie avut grijă în ce doze sunt consumate,mai ales când vine vorba de sugari. Aceste pastile pot avea şi efecte adverse,cauzând iritare gastrică,şi nu sunt recomandate celor care au probleme cu stomacul. Atunci când administrarea lor este obligatorie,este de dorit ca pacienţii să ia în paralel şi un pansament gastric.