Chisturile ovariene - cât de periculoase sunt

29 august 2016   Modă

Tocmai ce ai fost la o ecografie de rutină, iar medicul ţi-a spus că ai chisturi ovariene. Nu intra în panică, chisturile ovariene sunt foarte des întâlnite la femeile de toate vârstele. 95% dintre femeile aflate în perioada fertilă au avut sau vor avea un astfel de chist ovarian.

Un chist ovarian este o veziculă umplută cu lichid,localizată pe suprafaţa ovarului sau în interiorul acestuia. Se formează în fiecare lună,la oricare femeie sănătoasă,când într-unul dintre ovare apare un chist de mici dimensiuni. Acesta se numeşte folicul dominant şi are dimensiuni între 25-28 mm. La jumătatea perioadei de menstruaţie,foliculul dominant se rupe şi eliberează un ovul,care pătrunde în trompele uterine unde va putea fi fecundat de spermatozoid. În locul acelui folicul dominant se formează corpul galben,care produce hormonii ce sprijină dezvoltarea sarcinii. Uneori,foliculul dominant nu se sparge şi creşte,acumulând mai mult lichid în interior,transformându-se în chist folicular.

Cele mai frecvente tipuri de chisturi:

Funcţional – este legat de perioada de menstruaţie,dispare de cele mai multe ori fără tratament

Endometriozic – este determinat de endometrioză

Dermoid – poate conţine păr sau dinţi

Simptome,complicaţii şi tratament

De cele mai multe ori,chisturile sunt asimptomatice şi le descoperi la un control ginecologic de rutină sau în urma unei ecografii pelviene. Uneori,femeile pot resimţi dureri pelviene,disconfort abdominal ori dureri în timpul contactului sexual.

Ca şi complicaţii,ruptura de chist ovarian se manifestă prin dureri abdominale intense şi apărute din senin.

Pentru femeile tinere,tratamentul constă în urmărirea lor periodic – la 30 de zile se va face o ecografie trans-vaginală. Majoritatea chisturilor dispar după 1-2 luni sau după 1-2 cicluri menstruale. Chisturile de dimensiuni mari şi cele dermoide se tratează chirurgical,laparoscopic-o incizie longitudinală sau transversală la nivelul abdomenului inferior. În acest caz,după scoaterea chistului,acesta se trimite la laborator pentru a stabili natura lui,benignă sau malignă. După laparoscopie,pacienta poate merge acasă în aceeaşi zi,iar recuperarea completă se face în maximum o săptămână.

Sfatul specialistului:

Dr Andreas Vythoulkas,medic obstetrică-ginecologie,cu supraspecializare în infertilitate

”Chisturile ovariene pot să apară în timpul funcţionării normale a ovarelor,la oricare femeie sănătoasă. Unele dintre ele se tratează sau chiar dispar singure după două cicluri menstruale. Este important să ştim despre ce fel de chist ovarian este vorba,pentru a şti cum să acţionăm,dacă doar îi urmărim evoluţia sau trebuie să intervenim laparoscopic. În unele cazuri,anticoncepţionalele sunt folosite pentru prevenirea apariţiei de noi chisturi. Dacă,totuşi,după 1-2 luni de supraveghere,chisturile nu au dispărut,atunci se face realizează o intervenţie chirurgicală. Aceeaşi intervenţie se va face şi în cazul în care există suspiciune de cancer ovarian (atunci când se depistează un chist anormal).”

Mai multe