Ciuperca piciorului simptome şi tratament. Ai grijă: se răspândeşte!
Ciuperca piciorului simptome şi tratament. Se mai numeşte „piciorul de atlet“ şi este cea mai des întâlnită infecţie fungică a pielii. Ciuperca piciorului provoacă mâncărimi, eczeme şi erupţii cutanate dureroase.
Din fericire, afecţiunea destul de supărătoare poate fi combătută prin tratament adecvat.
De obicei,ciuperca piciorului poate fi recunoscută uşor,datorită simptomelor precum descuamarea pielii dintre degetele de la picioare – uneori pot apărea şi crăpături în aceste zone –,roşeaţă,mâncărimi şi băşici pe tălpi,infecţii la unghii. Mirosul neplăcut al picioarelor este un alt semn caracteristic.
Ciuperca piciorului simptome şi tratament - Se răspândeşte rapid
Infecţia pătrunde uşor în piele,prin leziunile de la nivelul piciorului,cum sunt bătăturile. De obicei,ciuperca se dezvoltă în medii înguste şi umede,cum ar în interiorul pantofilor şi al şosetelor. La unele persoane,infecţia apare între degete,unde pielea devine solzoasă. La altele,ciuperca apare pe părţile laterale ale labelor picioarelor şi se poate extinde şi la unghii,care se pot colora,îngroşa şi devin casante.
Info
Această micoză,cunoscută şi sub numele de „tinea pedis“,este cea mai întâlnită infecţie micotică a pielii. Vara,ciuperca este favorizată de căldură şi de transpiraţie,condiţii optime pentru a se înmulţi.
Ciuperca piciorului simptome şi tratament - Atenţie! Afecţiunea este contagioasă
Ciuperca piciorului se poate transmite prin contact direct cu sursa de infecţie. De asemenea,se poate lua prin particulele de piele de pe prosoape,pantofi,cabinele de duş ori cele din jurul piscinelor. Riscul să te infectezi dacă mergi în picioarele goale la duş,în sala de sport sau la piscină este,totuşi,mai mic decât dacă ai şosetele umede şi pantofii transpiraţi. Ciuperca se dezvoltă rapid în mediul umed.
Evită pantofii strâmţi şi materialele sintetice
Dacă suferi din pricina acestei infecţii,nu te încălţa cu pantofi care nu lasă piciorul să „respire“,cum sunt cei ai sportivilor.
Menţine igiena picioarelor,şosetele din materiale sintetice şi nu mai frecventa o perioadă locuri precum sălile de sport,camerele de hotel,ştrandurile şi piscinele. Medicii spun că această afecţiune se poate complica la cei cu diabet zaharat şi la persoanele care au circulaţie sangvină deficitară la nivelul extremităţilor,dar şi la cele cu HIV.
Ciuperca piciorului simptome şi tratament - Idei Click! pentru femei
• Ai grijă să ai mereu picioarele curate şi uscate. Prosopul cu care te ştergi pe picioare e bine să fie mereu curat.
• Poartă şosete din bumbac şi nu mai mult de o zi fiecare pereche.
• Optează pentru încălţămintea tip sandale,ori de câte ori ai ocazia,pentru a permite aerisirea picioarelor.
• Unele loţiuni şi creme antifungice se comercializează fără reţetă,însă e indicat să le eviţi pe cele care conţin amidon,deoarece acesta favorizează dezvoltarea şi înmulţirea ciupercilor.
• Taie-ţi unghiile de la picioare drept,ca să previi infecţiile fungice.
foto:vkool.com