Conjunctivita: ce este şi cum o tratezi

18 august 2018   Modă

Ai ochii roşii, cu o senzaţie de mâncărime intensă, lăcrimare abundentă - şi te trezeşti cu ei lipiţi dimineaţa? E semn că te supără conjunctivita.

Afecţiune inflamatorie a conjunctivei – membrana care acoperă albul ochiului şi partea interioară a pleoapelor – , conjunctivita poate avea cauze diverse. Simptomele ei variază de la înroşirea uşoară a ochilor cu lăcrimare, până la inflamaţii foarte grave, din cauza complicaţiilor pe care le poate produce. Forma acută apare brusc şi se vindecă repede, în timp ce vindecarea formei cronice necesită un timp mai îndelungat.

Infecţii virale şi microbiene

Boala poate fi cauzată fie de infecţii cu virusuri precum Herpes simplex, Varicela zoster sau Epstein-Barr. Poate să fie declanşată şi de fungi sau de infecţii microbiene de natură bacteriană (stafilococ, streptococ, gonococ, Chlamydia). Alţi factori declanşatori sunt de natură alergică (praf, polen, farduri, lentile de contact) sau iritantă (cosmetice, clorul din apa piscinelor).

Diagnosticare şi tratament

Pentru a pune diagnosticul, medicul îşi examinează ochii şi îţi pune întrebări referitoare la senzaţia de mâncărime sau de arsură. Te poate întreba dacă lăcrimezi mult şi dacă ai secreţii oculare. Dacă suspectează o infecţie virală sau bacteriană, poate cere teste de laborator specifice. Conjunctivita bacteriană se tratează cu picături de ochi speciale, cu rol antibacterian, care elimină simptomele în 3-4 zile. Cea virală nu poate fi tratată medicamentos şi durează circa 2-3 săptămâni până la vindecare. Disconfortul se poate atenua cu lacrimile artificiale. Acestea sunt picături oftalmice lubrifiante, care hidratează pe parcursul zilei, reduc roşeaţa şi înlătură senzaţia de corp străin din ochi.

Bine de ştiut!

Alegerea tipului de lacrimi artificiale se face numai la recomandarea medicului oftalmolog.

Cum tratezi conjunctivita alergică

Conjunctivita alergică se tratează cu medicamente antialergice şi pilule antiinflamatoare, precum aspirina sau ibuprofenul, simultan cu evitarea expunerii la alergenul ce cauzează simptomele. Conjunctivita iritantă se tratează cu spălături oculare şi prin administrarea de picături de ochi cu steroizi, mai ales dacă boala a fost cauzată de un factor chimic.

Sfatul specialistului

Dr. Hayfa Masri, medic specialist oftalmologie la Spitalul Clinic Sanador

„Atât simptomele, cât şi tratamentul conjunctivitei diferă în funcţie de cauzele care au declanşat-o. De aceea, este foarte importantă prezentarea la medic de îndată ce experimentăm hiperemie conjunctivală, senzaţie de corp străin, secreţii mucopurulente cu lipirea pleoapelor dimineaţa la trezire, secreţii apoase, adenopatii preauriculare, senzaţie de prurit (mâncărime). Automedicaţia nu este recomandată, fie că este vorba de instilarea unor picături luate de la farmacie, fie a compreselor cu muşeţel care, departe de a calma simptomele, le pot agrava. Doar medicul oftalmolog poate pune un diagnostic în funcţie de simptomele descrise de fiecare pacient şi de semnele observate. Diagnosticul poate fi uneori însoţit de un examen bacteriologic, virusologic şi citologic al secreţiei conjunctivale, pentru a stabili cu certitudine care este cauza şi a aplica tratamentul corect.“

Mai multe