Cum afli dacă ai hipotiroidism
Hipotiroidismul apare când glanda tiroidă nu produce suficienţi hormoni tiroidieni. Aceştia contribuie, în mod normal, la funcţionarea corectă a organismului. Dar analizele de laborator pentru tiroidă nu reflectă valori corecte. Hipotiroidismul este mai prevalent decât credeau medicii.
Cum afli dacă ai hipotiroidism - simptome
Creşterea în greutate
Scăderea libidoului / disfuncţia erectilă
Mâinile şi picioarele reci
Sensibilitate la frig
Subţierea şi ruperea firului de păr (ce poate duce la o pierdere semnificativă a părului)
Pierderea treimii exterioare a sprâncenelor
Edem
Dureri musculare şi a ţesuturilor conjunctive (pot fi acute)
Stare de slăbiciune
Stare de oboseală
Probleme cognitive (memorie slabă, concentrare slabă, gândire înceţoşată)
Piele uscată şi aspră
Dereglări menstruale
Dureri de cap
Hipotiroidismul mai contribuie şi la probleme cardiovasculare, tinitus, vertij, depresie, depresie postnatala, SPM, infertilitate, modificări fibro chistice la nivelul sânilor, sindromul ovarelor polichistice şi multe altele.
Ca metodă de diagnosticare există măsurarea temperaturii bazale la trezire, înainte de ridicatul din pat, mâncat, băut sau fumat. Se ia temperatura la subraţ timp de 3-5 zile şi se face o medie.
Dacă este 36.0 C sau mai scazută, 3 zile este suficient. Dacă temperatura medie este de 36.30 (unii spun chiar 36.5), poate fi un indicator clar de hipotiroidism. Mai poţi afla acest lucru prin controlarea palmelor şi tălpilor. În general, au culoare spre portocaliu.
Hipotiroidismul interferează cu abilitatea corpului de a digera şi utiliza beta carotenul. Acesta este convertit în vitamina A în intestinul subtire şi în alte zone ale corpului, informeaza viataverdeviu.ro.