Cum faci diferenţa între alergie şi răceala cauzată de virusuri – tipuri de alergii frecvente toamna

10 septembrie 2020   Modă

Sistemul imunitar are un rol esenţial în ceea ce priveşte rezistenţa noastră la îmbolnăviri. Uneori, imunitatea poate alarma fals organismul şi generează alergii de toamnă.

Schimbările bruşte de temperatură produc modificări şi la nivelul organismului. Deseori, trecerea de la anotimpul estival la toamnă se manifestă prin răceli sau boli similare ca simptomatologie cu răceala. Adesea, este vorba despre rinită alergică, ce face parte din categoria alergiilor de toamnă.

Răceala apare când un virus intră în contact cu organismul, iar sistemul imunitar activează anticorpii care pornesc un atac de anabolizare asupra agentului patogen. Trebuie ştiut că virusul de răceală este transmisibil printr-o simplă strângere de mână, prin strănut, tuse, dar chiar şi printr-un simplu oftat.

Cum se manifestă rinita alergică

În cazul alergiilor de toamnă, precum rinita alergică, se produce o reacţie anormală, exagerată, a organismului, generată de expunerea la substanţe comune, prezente în mod obişnuit în mediul înconjurător. Aceste substanţe, numite alergeni, sunt bine tolerate de cei care nu au predispoziţie la dezvoltarea bolilor alergice, dar sunt percepute ca un pericol pentru persoanele cu alergii. Când este vorba de un astfel de diagnostic, pacientul este sensibil la polen, praf, mucegai, caz în care se mai numeşte şi „febra fânului“, insecte şi păr de animale.

La contactul cu alergenii, sistemul imunitar al unei persoane alergice manifestă o reacţie exagerată şi produce imunoglobulină E (IgE). Aceasta reprezintă un anticorp care ajunge în celulele care eliberează histamină şi alte substanţe chimice, determinând o reacţie alergică.

Alergia la polenul de ambrozie

Polenul este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai frecvenţi alergeni care produc alergii de sezon. Anumiţi copaci, de exemplu mesteacăn, cedru, stejar, eliberează o cantitate mai mare de polen puternic alergen. De departe, însă, polenul de ambrozie este cel mai nociv pentru sănătate, deoarece conţine multiple frangmente extrem de alergizante. Ştiai că, potrivit ms.ro, aproximativ 500.000 de persoane din populaţia activă a României prezintă alergie la polenul de ambrozie? Cei mai mulţi dintre aceştia acuză simptome de rinoconjunctivita, afecţiune care netratată evoluează spre astm.

@shutterstock

Mai multe