Cum gestionăm crizele de furie ale copilului?

11 aprilie 2016   Modă

Iată ce ai voie şi ce NU ai voie să faci când plânge şi se tăvăleşte prin magazin!

“Vreau jucăria! O vreau acum!” – câţi dintre părinţi nu s-au întâlnit cu astfel de manifestări în primii ani de viaţă ai copilului?!

Manifestările zgomotoase ale celor mici,cu multe lacrimi şi furie,poartă numele de tantrumuri şi,potrivit specialiştilor,sunt absolut normale şi chiar de dorit! De ce,a explicat pentru Ring psihologul Lidia Gheorghe. 

“În jurul vârstei de 1 an şi jumătate,în comportamentul copiilor,atât băieţi cât şi fete,apar aşa-zisele tantrumuri sau crize de furie şi plâns. Unii specialişti numesc această perioada “prima adolescenţă” pentru că regăsim caracteristici similare opoziţionismului şi luptei pentru afirmare şi independenţa din comportamentul adolescenţilor. Pentru a înţelege aceste crize,este important de spus că acestea sunt legate de sursele de stres pe care micuţii le întâlnesc în viaţă lor,iar factorii stresanţi produc copiilor teamă,confuzie,frustrare,furie,tristeţe,anxietate”,a explicat psihologul Lidia Gheorghe pentru ziarul Ring. 

Şi oricât ar părea de ciudat,crizele de plâns sunt foarte utile copilului,pentru că-l ajută pe micuţ să se elibereze de stres.

Plânsul aşadar îmbunătăţeşte sănătatea fizică şi emoţională,iar acceptarea descărcării emoţionale prin plâns creşte stima de sine a copilului.

În plus,potrivit psihologilor,eliberarea prin plâns duce la o mai mare disponibilitate spre învăţare.

Este,aşadar,total neindicat ca atunci când cel mic are o criză de furie să fie ameninţat,pedepsit ori ridiculizat.

Mai multe