Cum îţi afectează vremea sănătatea
Poţi fi obosită de la prima oră a dimineţii, deşi ai dormit mai mult de opt ore sau să ai stări depresive, disconfort gastric, căderi de calciu şi analizele să-ţi iasă perfect. Ei bine se pot datora schimbărilor vremii.
Frigul dă dureri de oase
Variaţiile bruşte de temperatură cresc disconfortul,mai ales în cazul celor cu boli circulatorii,respiratorii şi infecţioase. Studiile arată că problemele cardiovasculare,mai ales angina,sunt mai frecvente după răcirea sau încălzirea bruscă.
Hemoglobina creşte în zilele friguroase şi presiunea sangvină e mai ridicată iarna.
Canicula,neplăcută pentru cardiaci
Canicula este şi ea o sursă de neplăceri pentru cei care suferă de boli respiratorii şi cardiace. Aerul cald şi umed este mai periculos pentru sănătate,decât cel cald şi uscat,deoarece ne deshidratăm mai repede când umiditatea este ridicată.
Stările de rău,ameţelile datorate hipotensiunii arteriale pot apărea în zilele cu presiune atmosferică mai crescută. Presiunea atmosferică mică creşte tensiunea arterială.
Mai citeşte şi:
Oameni care „mănâncă” aer şi soare
Cum să ai păr frumos indiferent de vreme
Ceaţa dă depresii
Depresiile sunt mai frecvente pe vreme friguroasă,ploioasă,cu ceaţă. Toate aceste exemple au explicaţii ştiinţifice,bazate pe modificări hormonale. Un cer acoperit de nori dă dureri de cap care nu trec cu nimic,ameţeală,palpitaţii,iritabilitate,stări de slăbiciune şi somnolenţă.
În funcţie de cum reacţonează organismul la schimbările vremii,medicii au identificat mai multe tipuri de persoane. Primii sunt meteoadaptabilii,adică persoanele care n-au niciun fel de probleme la schimbările vremii.
Urmează meteodependenţii,la care influenţa vremii are efect direct asupra echilibrului psihic şi asupra stării generale de sănătate. Aceştia pot avea dureri de cap şi tendinţe depresive. Apoi anticipativii,cei care simt modificările vremii cu 48 de ore în avans.
Ultimii sunt cei cărora schimbările de vreme le activează boli existente:
,dereglări ale sistemului neurovegetativ şi altele.