Cum îţi dai seama că ai pietre la rinichi

9 iunie 2015   Modă

Durerile chinuitoare în zona dorsală, sub coaste, sunt principalul semn al unei colici renale. Simptomele neplăcute se manifestă brusc, de obicei pe o singură parte.

Cele mai frecvente simptome

Colica renală poate dura de la câteva minute până la câteva ore.  Bolnavul simte o durere puternică în spate,un pic mai jos de ultima coastă,care apare brusc. Aceasta poate să iradieze spre zona abdomenului şi în zona genitală. În timpul crizei,alternează perioadele de durere intensă,cu momente în care scade în intensitate,ca mai apoi să revină.

Mai pot apărea greaţa,vărsăturile,cât şi transpiraţii abundente şi balonare.  De asemenea,persoanele afectate urinează des,în cantităţi mici,şi simt usturime în timpul urinării. Este posibil ca urina să îşi schimbe culoarea şi să apară un miros neplăcut.

Pentru că este o urgenţă medicală,persoana în cauză trebuie să fie văzută cât mai repede de medic. Între timp,poate lua analgezice,pentru calmarea durerii.

Pietrele la rinichi,principala cauză

Colica renală apare cel mai frecvent din cauza pietrelor la rinichi,dar şi în cazul unor tumori renale. Se declanşează brusc,fie în urma unui efort fizic intens,după o perioadă de deshidratare sau poate să fie rezultatul unui calcul care se deplasează pe tractul urinar.

Colica renală este diagnosticată în urma unor teste de urină (sumar de urină şi urocultură),a ecografiei,a radiografiei renale sau a urografiei,pentru a fi stabilită cauza care a dus la apariţia crizei. Cel care va stabili tratamentul este medicul urolog,în funcţie de cauzele care au dus la apariţia ei. Indiferent de diagnostic,pacienţilor le este recomandat consumul de lichide,cel puţin doi litri pe zi.

Factori declanşatori

Există anumiţi factori care pot favoriza apariţia colicilor renale,precum infecţiile netratate ale tractului urinar,un surplus de vitamina D în organism,cât şi unele medicamente. Moştenirea genetică joacă un rol important,căci predispuse la această problemă de sănătate sunt şi cei care au avut rude care suferă de pietre la rinichi.

Ştiai că…

…un sfert dintre români au pietre la rinchi,potrivit statisticilor recente?

colica renalăapare frecvent la persoanele cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani şi afectează mai mult bărbaţii decât femeile?

Sfatul specialistului

Dr. Davidescu Radu Andrei,medic specialist urologie,Hyperclinica MedLife Titan,Bucureşti

Tratamentul colicilor renale depinde de numărul calculilor,de poziţia lor,de impactul asupra aparatului urinar superior,bilanţul biologic general. Tramentul medicamentos,poate include cura de diureză,medicaţie alfa blocantă,antialgică,antiinflamatorie,antispastică. Chirurgical,se pot face multiple proceduri,cum ar fi endoprotezare ureterală cu sondă double J,litotriţie extracorporeală cu unde de şoc,ureteroscopie semirigidă.

Mai multe