Cum îţi distrugi ficatul cu bună ştiinţă

17 ianuarie 2015   Modă

Există percepţia conform căreia alcoolul în exces îmbolnăveşte ficatul. Medicii spun însă că sunt şi alte lucruri care îl distrug. Iată care sunt acestea!

Ficatul este cel mai mare organ intern al corpului şi este implicat în mai mult de 500 de funcţii diferite ale corpului,inclusiv digestia,metabolismul,depozitarea substanţelor nutritive şi eliminarea toxinelor. Există mai multe lucruri şi afecţiuni care pot provoca leziuni hepatice.

Alcoolul

Consumul excesiv de alcool este principalul vinovat al distrugerii ficatului. Când bei alcool,ficatul deviază de la celelalte funcţii ale sale şi se concentrează,în principal,pe transformarea alcoolui la o formă mai puţină toxică. Absorbţia de alcool de către ficat favorizează apariţia ficatului gras,inflamaţia ficatului şi ciroză.

Obezitatea

Oamenii care sunt obezi au exces de grăsime corporală,care tinde să se acumuleze în jurul ficatului,cauzând o afecţiune cunoscută sub numele de ficat gras. Obezitatea este de vină şi pentru apariţia cirozei hepaticeşi a insuficienţei hepatice.

Diabetul

Persoanele cu diabet au risc mărit de a se îmbolnăvi de boli de ficat cu 50%. Persoanele cu diabet zaharat cu rezistenţă la insulină au un nivel ridicat de insulină în sânge,care declanşează creşterea în greutate. Acest lucru face ca ficatul să stocheze grăsime intern,îmbolnăvind ficatul.

Aportul ridicat de sare

Consumul mare de sare creşte tensiunea arterială,dar poate provoca,de asemenea,boli de ficat din cauza retenţiei de apă.

Fumatul

Deşi fumul de ţigară nu are un efect direct asupra funcţiei hepatice,substanţele chimice nocive din fum creşte stresul oxidativ al sistemului circulator,după ce ajunge în ficat,cauzând prejudicii ireversibile celulelor hepatice.

Supradozajul medicamentelor

Consumul excesiv de anumite medicamente,cum sunt antidepresivele,corticosteroizii (utilizaţi pentru tratarea inflamaţiilor) şi antialgice pot provoca leziuni hepatice.

Mai multe