Cum îţi distrugi zilnic sănătatea creierului
La fel ca celelalte organe ale corpului nostru, creierul poate fi afectat de diferiţi factori, chiar şi de cei care nu sunt vizibili. Există câte obiceiuri de zi cu zi care pot dăuna sănătăţii creierului, fără să ne dăm seama.
Lipsa comunicării
Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de stat din Michigan arată că 10 minute de comunicare pe zi cresc abilităţile mentale. Nu este necesar să ieşi pe stradă şi să începi să vorbeşti cu diferite persoane, ci o poţi face cu prietenii, colegii de muncă sau cu o rudă. Chiar şi vorbitul la telefon stimulează creierul.
Excesul de zahăr
Potrivit unui studiu, cantitatea excesivă de zahăr are efecte negative asupra factorilor neurotrofici, care sunt responsabili de producerea neuronilor. În plus, aceştia sunt necesari pentru învăţarea şi memorarea pe termen lung.
Lipsa micului dejun
Potrivit mai multor studii, copiii care mănâncă micul dejun în fiecare zi sunt mai mult mai activi şi reţin mult mai bine la şcoală. Lipsa micul dejun provoacă scăderea nivelului de glucoză din sânge, care, la rândul său, afectează funcţionarea creierului.
Acoperirea capului în timpul somnului
Dacă în timp ce dormi îţi acoperi capul cu plapuma, reduci cantitatea de oxigen care trebuie să ajungă în organism. În acest caz, trebuie să respiri acelaşi aer, care este deja saturat cu dioxid de carbon. Lipsa oxigenului afectează creierul.
Deshidratarea
După cum bine ştii, creieul este aproximativ 70-80% apă. Aşadar, apa este responsabilă de transportul substanţelor necesare creierului. Acest organ funcţionează mult mai eficient când primeşte oxigen.
Lipsa exerciţiilor fizice
Potrivit unui studiu recent, exerciţiile fizice au efecte benefice asupra sintezei de factori neurotrofici şi, prin urmare, asupra memoriei pe termen lung. Aşadar, creierul are nevoie de sport.
Adoptarea unei alimentaţii stricte
Se pare că în timpul unei diete stricte, nu numai corpul pierde în greutate. Cercetările au arătat că o restricţie severă în nutriţie determină creierul să se consume. Acesta este un alt motiv pentru care ar trebui să acordăm mai multă atenţie dietelor. Nu trebuie să te înfometezi, ci doar să mănânci echilibrat.
Alte obiceiuri care ne afectează creierul sunt:
- Alcoolul;
- Fumatul;
- Vorbitul la telefon (excesiv);
- Îngheţata;
- Fast-food-ul;
- Lipsa exerciţiilor care stimulează creierul.