Cum poţi preveni dezvoltarea pietrelor la rinichi
Atunci când substanţele chimice din urină devin excesiv de concentrate, ele formează cristale cunoscute sub numele de pietre la rinichi. De cele mai multe ori, atunci când se formează pietre de calciu se combină cu oxalat şi acidul uric în exces şi pot duce la apariţia de pietre.
Potrivit Institutului Naţional de Diabet,boli digestive şi rinichi,vârsta la care se pot dezvolta pietrele la rinichi,este între 20 şi 40 de ani. Durerea din cauza pietrelor la rinichi poate fi de nesuportat şi de multe ori vine în valuri. De obicei,pietrele mici trec prin corp cu urină fără a provoca probleme,dar deoarece acestea cresc în mase mai mari,se pot bloca în tractul urinar şi chiar pot întrerupe fluxul de urină. Pietrele mari pot deteriora tractul urinar. Poţi preveni cu uşurinţă pietrele la rinichi prin eliminarea condiţiilor care susţin formarea lor:
Iată câteva moduri pentru a preveni dezvoltarea de pietre la rinichi:
1. Bea suficientă apă pentru a păstra urina diluată
Consumul de apă insuficient poate cauza prejudicii semnificative rinichilor şi chiar poate apărea un risc mai mare de a dezvolta pietre la rinichi. Consumul de apă ajută rinichii prin eliminarea deşeurilor metabolice din organism,care s-ar putea concentra în cristale care conduc la pietre.
Potrivit Fundaţiei Naţionale de Rinichi,consumul de lichide reduce semnificativ riscul apariţiei de pietre la rinichi. Culoarea urinei poate oferi o idee despre diluarea sa. Urina are în mod normal o culoare galben închis dimineaţa din cauza unei acumulări de deşeuri pe care corpul le produce peste noapte. Urina închisă la culoare,care persistă pe tot parcursul zilei indică urină mai concentrată şi lipsa de aport adecvat de apă.
Un adult sănătos trebuie să încerce să bea cel puţin de la 10 până la 12 pahare de apă pe zi pentru a menţine rinichii sănătoşi. Cu toate acestea,nu exagera atunci când vine vorba de consumul de apă în creştere,deoarece poate fi greu pentru rinichi. Împreună cu apa,mănâncă fructe şi legume bogate în apă sau bea suc de portocale şi limonadă pentru a menţine corpul hidratat.
2. Consumă alimente bogate în calciu
Mai puţin calciu în dieta ta creşte nivelurile de oxalat sau fosfor în organism,ceea ce poate provoca dezvoltarea de pietre la rinichi. Calciul dietetic se leagă cu oxalaţii din intestin,care împiedică să fie absorbiţă în sânge şi mai târziu transferaţi la rinichi.
Un studiu din 1997,publicat în Annals of Internal Medicine a arătat că aportul ridicat de calciu alimentar ajută la reducerea riscului de pietre la rinichi simptomatice,în timp ce aportul de suplimente de calciu poate creşte riscul.
Aşadar,include alimente bogate în calciu,cum sunt produsele lactate,laptele non-lactat fortificat în calciu,chefir. În acelaşi timp,bucură-te de lumina soarelui dimineaţa,devreme timp de 15 minute pe zi,pentru a ajuta la producerea corpului de vitamina D,de care are nevoie pentru a absorbi calciul corect. Evită să iei suplimente de calciu.
3. Limitează consumul de alimente bogate în oxalat sau fosfor
Consumul de alimente bogate în oxalat în cantităţi mari poate creşte riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi. Oxalaţii previn absorbţia de calciu în corp,care,la rândul său dezvoltă pietre la rinichi de calciu oxalat. Persoanele care au un risc mai mare de a dezvolta pietre la rinichi ar trebui să mănânce alimente bogate în oxalat,în mod moderat.
Unele dintre alimentele care sunt bogate în oxalaţi sunt spanacul,varza,rubarba,sfecla,bamele,ţelina,ciocolata,laptele de soia şi căpşunile. De asemenea,menţinerea aportului de vitamina C la un nivel prea înalt din această vitamină,se poate transforma în oxalat.
4. Reducerea consumului de sare
Alimentele bogate în sodiu pot sprijini formarea de pietre la rinichi prin creşterea conţinutului de calciu în urină. De asemenea,creşte cantitatea de proteine urinare,care pot duce la dezvoltarea de boli de rinichi. În plus,rinichii trebuie să lucreze mai greu pentru a elimina excesul de sodiu din organism.
Având o dietă săracă în sodiu,pentru a reduce riscul de pietre la rinichi,cantitatea recomandată de sare nu este mai mult de 5 grame pe zi. Cei care sunt predispuşi la formarea de pietre la rinichi ar putea avea nevoie de reducerea aportului de sare şi mai mult. În schimb,este recomandat un înlocuitor sănătos de sare,cum sunt sarea de mare,ierburile şi condimentele.
5. Limitează consumul de zahăr şi îndulcitori artificiali
Băuturile care au un conţinut ridicat de zahăr,inclusiv sirop de fructoză de porumb de mare,pot duce la formarea de pietre la rinichi. Aportul ridicat de zahăr poate dezechilibra relaţia mineralelor prin interferarea absorbţiei de calciu şi magneziu.
În unele cazuri,fructoza poate fi transformată în oxalat. În plus,îndulcitorii artificiali nu sunt buni pentru rinichi,deoarece aceştia contribuie la o scădere a funcţiei renale. Limitează aportul de fructoză găsită în zaharul de masă,la fel şi cu siropul de fructoză de porumb de mare. În schimb,foloseşte miere ecologică sau ştevie în cafea sau ceai pentru a adăuga dulceaţă.