Cum previi apariţia infecţiilor vaginale
Atunci când mecanismul de protecţie al vaginului nu mai funcţionează adecvat, ai multe şanse să faci o infecţie vaginală. Ca să nu te îmbolnăveşti, respectă cu stricteţe regulile de mai jos!
1. Foloseşte doar apă pentru curăţarea zonei intime şi evită săpunurile parfumate,spumantele şi deodorantele care pot irita mucoasa vaginală.
2. Şterge-te din faţă spre spate după urinare sau defecare,ca să-ţi reduci riscul de a te infecta cu bacterii nesănătoase.
3. Foloseşte prezervativul în timpul actului sexual,mai ales dacă ai mai mulţi parteneri.
4. Renunţă la cantităţile „industiale“ de alimente care conţin zahăr,deoarece,în lipsa unei diete cu un conţinut limitat de carbohidraţi,bacteriile nesănătoase nu se mai înmulţesc.
5. Fereşte-te de alimentele care provoacă mucus,cum ar fi carnea roşie,cerealele rafinate şi produsele lactate,cu excepţia iaurtului proaspăt şi a suplimentelor cu probiotice.
6. Întăreşte-ţi imunitatea cu alimente ce conţin beta-caroten,cum ar fi morcovii,cartofii dulci,varza creaţă şi spanac.
7. Lasă-te de fumat şi evită băuturile alcoolice deoarece încurajează înmulţirea ciupercilor dăunătoare în vagin şi îngreunează procesul normal de detoxificare a organismului.
8. Optează doar pentru lenjerie de bumbac întrucât previne încălzirea şi transpiraţia din zona intimă,ceea ce duce la multiplicarea bacteriilor. De asemenea,nu purta mult timp dresuri,costume de baie,haine de sală sau blugi mulaţi pe corp.
9. Alege tampoane interne din bumbac,o soluţie bună ca să nu-ţi introduci substanţe chimice în vagin,şi ai grijă să le schimbi de mai multe ori pe zi. Dacă foloseşti tampoane externe,ai grijă să nu le laşi mai mult de patru ore,mai ales dacă menstruaţia este abundentă.