Cum previi arsurile solare şi cum le tratezi

12 august 2015   Modă

Ai stat prea mult la plajă şi ai profitat de soare chiar şi în intervalul periculos 11.00 – 17.00? Medicul dermatolog Mihaela Leventer oferă câteva sfaturi pentru cei care şi-au dorit un bronz de invidiat, dar s-au ales cu arsuri şi pete de la soare.

La mare,la ştrand,la munte,indiferent de loc,dacă e afară din casă şi ne permite să ne petrecem cât mai bine timpul liber,e perfect! Însă statul prea mult în bătaia razelor soarelui nu face bine pielii.

Astfel,apar pete,pistrui,negi,aluniţe. În multe cazuri,radiaţiile ultravioletene expun riscurilor mari de a face cancer de piele. Cum ne protejăm,ne spune dermatologul Mihaela Levnter.

Copiii sunt mai expuşi arsurilor solare

E bine să nu ne bazăm pe faptul că,poate,vara asta arsurile solare ne vor ocoli.

„Noi,românii,avem o piele deschisă la culoare şi suntem mai expuşi riscului de a face cancer de piele. Consecinţele grave ale unei arsuri pot apărea peste ani. Copiii sunt cei mai expuşi arsurilor,de aceea părinţii trebuie să ştie că acestea cresc riscul de cancer chiar şi cu 75 la sută,dacă se produc până la vârsta de 7 ani“,explică specialistul în dermatologie.

De ce creşte riscul de cancer de piele

Cercetările ştiinţifice în domeniu arată că soarele şi expunerile necontrolate la radiaţiile ultraviolete ne expun unui risc ridicat de a dezvolta melanom.

De aceea,se recomandă monitorizarea cu atenţie a zonelor expuse frecvent la lumina solară.

Specialistul îi sfătuieşte pe şoferi să fie atenţi la aspectul pielii de pe braţul stâng,pe care îl ţin adesea în afara maşinii. „Ei ar trebui să meargă vara cu geamurile închise care au,de obicei,protecţie UV“,spune aceasta.

Împreună cu echipa sa de medici dermatologi descoperă tot mai des carcinoame pe zonele expuse,mai precis pe faţă,scalp şi mâini.

Cei cu aluniţe suspecte,să evite soarele puternic

Dacă ai aluniţe care au potenţial de transformare în melanom malign,fereşte-te de radiaţiile ultraviolete!

„Expunerea la lumină poate grăbi procesul,chiar dacă folosiţi creme eficiente cu factor de protecţie“,spune Leventer.

 De asemenea,nu trebuie neglijate semnele expunerii exagerate la soare,spune specialistul.

„Nu doar aluniţele trebuie atent monitorizate. Radiaţiile ultraviolete pot provoca leziuni cutanate numite keratoze actinice,pete roz,roşii,aspre şi descuamate. Acestea se pot transforma în carcinoame spinocelulare,forme de cancer cutanat care au şanse mari de vindecare dacă sunt diagnosticate şi tratate la timp,de către un specialist“,explică medicul.

Mai multe