Cum previi şi depistezi boala cronică de rinichi

14 martie 2014   Modă

Ştiai că aproximativ 10% din populaţia adultă suferă de afecţiuni ale rinichilor? Cauzele apariţiei bolii se află în greşeli pe care le faci zi de zi. Află din timp care sunt factorii de risc şi cum o poţi preveni!

Ce predispune la apariţia bolii

Cele mai afectate sunt persoanele care au vârsta între 65 şi 74 de ani,în special femeile. Riscul de a se îmbolnăvi de boala cronică de rinichi creşte (BCR) dacă suferi de tensiune arterială crescută sau diabet. La fel de predispuşi sunt supraponderalii sau cei care mai au deja o afecţiune a rinichilor.

Simptome specifice

În stadii iniţiale BCR nu are semne şi rinchii îşi pot pierde până la 90% din capacitatea de funcţionare până la instalarea primelor simptome. Însă,dacă observi că ai picioarele umflate,eşti din ce în ce mai obosită şi nu te poţi concentra,iar urina are o consistenţă spumoasă este bine să mergi la medic.

Cum se diagnostichează

Pentru a pune diagnosticul corect este necesar un examen de urină pentru a verifica dacă există orice urme de proteine în urină,precum şi teste de sânge pentru a determina nivelul de creatinină serică.

Metode de prevenire

Pentru a menţine sănătatea rinichilor cât mai mult timp este bine să ai un stil de viaţă activ şi un regim alimentar echilibrat,format în mare parte din fructe şi legume proaspete. Este recomandat să bei cât mai multe lichide şi să verifici periodic nivelul de glucoză din sânge. Nici fumatul nu este benefic pentru rinichi sau medicamentele luate fără prescripţie medicală.

Citeşte şi:

De ce apar pietrele la rinichi

Leacul minune al rinchilor

Mai multe