Cum se împacă cele noua luni cu stomatologul?

4 iunie 2014   Modă

Cu bune şi rele - astfel se poate rezuma perioada sarcinii. Când te bucuri de delicii culinare cât mai diverse, dar şi când ai parte de tot felul de restricţii... De restricţii este vorba şi în ceea ce priveşte vizita ta la stomatolog.

La carte scrie astfel:problemele legate de dantură ar trebui rezolvate înainte de a rămâne însărcinată,prin controale regulate,la 6 luni. Practic însă,acesta este un lucru nu atât de uşor de îndeplinit în toate cazurile. Şi mai este un aspect:oricât de sănătoasă îţi este dantura înaintea sarcinii,schimbările hormonale din această perioadă pot produce diferite neplăceri:gingivită de sarcină (din cauza creşterii nivelului de progesteron şi de estrogen – hormoni feminini),„tumoarea” de sarcină,demineralizări ale smalţului şi carii (provocate de faptul că o parte din rezervele de calciu şi de fluor ale mamei sunt consumate de făt). În plus,femeia însărcinată are o predispoziţie pentru acumularea de tartru şi de placă bacteriană,favorizate de compoziţia în schimbare a salivei.

Citeşte şi:

Cum să scapi de teama de dentist

Cum se îngrijesc dinţii bebeluşului tău

Anestezia,doar cu xilină şi în al doilea trimestru

Atunci când apar probleme,vizita la stomatolog este esenţială.

Orice procedură care nu necesită anestezie este permisă în timpul sarcinii”,subliniază medicul Cristina Munteanu,de la clinica stomatologică Dental Praxis,din Bucureşti. Totuşi,şi anestezia (dar cu xilină,nu cu substanţe vasoconstrictoare,periculoase pentru făt) este permisă în sarcina. Nu şi în primul trimestru,când există risc de avort spontan şi de apariţie a malformaţiilor congenitale,precum şi în ultimul trimestru,când anestezia poate provoca naştere prematură.

Substanţe interzise vs. substanţe permise

Antibioticele,anestezicele şi antiinflamatoare (necesare în abcese dentare,obturaţii coronare şi tratamente de canal) sunt pe lista neagră a substanţelor interzise în sarcină.

Cu toate acestea,cu acordul medicului ginecolog,sunt permise substanţe care au acţiune locală şi se pot administra sub formă de pansament calmant şi antimicrobian local”,precizează specialistul de la Dental Praxis.

Cât despre radiografii,de regulă acestea sunt interzise. Însă,atunci când se impun,este nevoie de măsuri suplimentare de protecţie,atât a mamei,cât şi a fătului. În orice situaţie,asigură-te că medicul tău stomatolog este conştient de sarcina ta.

Chiar dacă nu apar probleme,viitoarea mămică trebuie să fie foarte riguroasă cu igiena ei orală,tocmai pentru a preveni eventualele probleme. De exemplu,carenţele de minerale pot fi compensate prin:-    Fluorizaretopică,cu paste de dinţi speciale şi apă de gură bogată în fluor. În cabinetul stomatologic,viitoarei mămici i se vor face aplicări cu substanţe puternic fluorizante.-    Fluorizare sistemică,cu suplimente alimentare cu conţinut ridicat de fluor.Doctorul stomatolog mai poate să-ţi mai recomande periaj professional şi detartraj cel puţin o dată în timpul sarcinii.

Mai multe