Cum se tratează varicele

8 iunie 2016   Modă

În ţara noastră, 1 din 5 persoane se confruntă cu varicele sau venele varicoase. Deşi de cele mai multe ori sunt considerate doar o problemă banală, pur estetică, netratată la timp duce la disconfort accentuat, durere sau ulceraţii.

„Varicele reprezintă o afecţiune medicală complexă,cu numeroşi factori de risc şi complicaţii redutabile. Din păcate,în România,varicele sunt percepute ca fiind ceva banal care poate fi tratat cu uşurinţă în propriul cămin sau,mai rău,ignorat complet. Puţini ştiu că acele venişoare albăstrii ce apar pe picioarele lor pot să cauzeze în timp răni deschise (ulcere) la nivelul gambei sau cheaguri de sânge (trombii) care pot produce embolii pulmonare“,explică Dr. Vitalii Mironescu,medic specialist chirurgie generală în cadrul clinicii OK Medical.

Boala are o evoluţie lentă

Statul mult în picioare sau pe scaun,purtarea de încălţăminte şi îmbrăcăminte incomode,expunerea la căldură se numără printre factorii care afectează circulaţia venoasă. „Suprafaţa afectată creşte în dimensiuni pe măsură ce boala venoasă este lăsată să evolueze,iar în timp,aceasta se extinde şi către ţesuturile din jur. Pentru că în primă fază varicelenu provoacă un disconfort pronunţat,pacienţii sunt înclinaţi să ignore aspectul medical al acestei afecţiuni şi caută remedii naturiste sau tratamente neconvenţionale“,explică medicul.

Ce opţiuni de tratament există

Lecurile cu usturoi,cireşe,afine,coacăze,mure ţin boala sunt control,iar vitamina E are efecte benefice pentru circulaţie. Specialiştii spun însă că remediile naturiste nu fac decât să amelioreze simptomele bolii şi că,pentru un tratamenteficient,este vital consultul medicului specialist. Acesta va examina picioarele şi printr-o ecografie Doppler va vizualiza traseul venos,,permiabilitatea şi dimensiunile vaselor de sânge. În funcţie de rezultatele investigaţiei,el va stabili şi o schemă de tratament.

De cele mai multe ori,este recomandată scleroterapia ghidată ecografic,un tratament non-invaziv. „Această metodă de tratament distruge vena bolnavă cu ajutorul unui agent sclerozant,producând o inflamaţie locală,limitată doar la peretele venos şi excluderea din circulaţie  a venei bolnave. Vena blocată astfel se va fibroza în timp,lăsând în urmă doar o mică cicatrice. În timpul intervenţiei,pacientul nu va simţi decât nişte înţepături în zona pe care se lucrează,iar recuperarea după intervenţia de UGFS este imediată,pacientul putând să îşi reia activităţile obişnuite imediat după intervenţie“,explică medicul.

Mai multe