Cum te aperi de cancerul de piele
Depistate la timp, 90% din cazurile de cancer de piele pot fi tratate. Pe lângă clasicile semne care anunţă prezenţa melanomului, oamenii de ştiinţă au descoperit în urma unui studiu un alt simptom, care poate indica prezenţa acestei maladii.
Potrivit unui studiu realizat pe 260 de pacienţi de la Centrul Medical Wake Forest University Baptist,Statele Unite ale Americii,medicii au descoperit un simptom surprinzător asociat cu cancerul de piele – mâncărimea pielii. 37% din pacienţii diagnosticaţi cu cancer de piele au spus că simt nevoia de a se scărpina. Simptomul este chiar mai frecvent decât durerea,care a afectat doar 28 % din participanţii la studiu.
Autorii cercetării subliniază faptul că rezultatele lor au două implicaţii majore asupra cancerului de piele:în diagnosticare şi tratarea lui. Diferite simptome pot da unele indicaţii asupra tipului de cancer de piele. Acesta poate fi melanom,cu celule scuamoase sau cu celule bazale.
Semne ale cancerului de piele
Aluniţele care prezintă modificări semnificative în mărime,formă şi/sau culoare şi care încep să sângereze ar putea fi canceroase. Leziunile cutanate,cu formă neregulată sau cu exterior iritabil pot da motiv de îngrijorare.
Medicii recomandă un autocontrol lunar al corpului în observarea eventualelor pete ori aluniţe. Este important să se examineze zonele care,de multe ori,sunt trecute cu vederea,cum sunt spaţiile dintre degetele de la picioare şi interiorul gurii. În plus,verifică asimetria aluniţelor,formele lor neregulate,variabilitatea culorii,în special la cele care au diametrul mai mare de şase mm şi evolutia lor (schimbare în formă,mărime,culoare etc.).
Metode de prevenţie
Pentru că odată cu creşterea gradelor în termometru ne dezvăluim din ce în ce mai mult pielea,este esenţial să ţii cont de câteva sfaturi,pentru a ţine la distanţă cancerulde piele.
Pălăria este necesară
Ori de câte ori ieşi din casă este foarte important să-ţi acoperi capul. Indicate sunt pălăriile cu boruri largi-mai ales dacă ai firul de păr subţire.
Foloseşte creme cu factor de protecţie mare
Aceasta se aplică cu 20 de minute înainte de a te expune la soare şi trebuie reaplicată la fiecare două-trei ore,mai ales dacă ai transpirat foarte mult,ori dacă intenţionezi să faci o baie în piscină sau în mare.
Nu uita de ochi
Expunerea la soare în exces poate deteriora,de asemenea,ochii şi pieleafragilă a pleoapelor. Ochelarii de soare ar trebui să aibă lentile largi şi să fie capabili să blocheze 99 sau 100 % din razele UVA şi UVB.