Cum tratezi astenia cu plante medicinale
Ştii atât de bine senzaţia aceea de oboseală care nu-ţi dă pace primăvara. Te aştepţi să te simţi revitalizată acum că natura prinde culoare, dar după iarnă, chiar şi după una nu prea grea, te-au afectat lipsa de lumină naturală şi o alimentaţie cu mai puţine legume şi fructe diverse şi proaspete. Plantele medicinale îţi pot da energia de care ai nevoie şi salva de astenie.
Recunoşti astenia după câteva semne simple ca oboseala care persistă de-a lungul zilei,chiar dacă te-ai odihnit bine,iritabilitatea,mai ales la zgomote de fond,dificultăţile de concentrare şi memorare. Dacă îţi sunt cunoscute aceste simptome,încearcă unul dintre leacurile care combat cauza lor,astenia.
Mugurii de plante
Când te simţi epuizată,apelează la ajutorul extractelor din mugurii şi mlădiţe de plante,care cuprind esenţa frunzelor şi au un efect mai puternic. Ele conţin hormoni vegetali care stimulează regenerarea celulară şi imunitatea organismului. De trei ori pe zi,înainte de mesele principale,ia câte 25 de picături de extract diluate în jumătate de pahar cu apă sau ceai. În acelaşi scop poţi folosi şi:
-extractul de muguri de stejar,
-extractul de muguri de arţar,
-extractul de muguri de brad
-extractul din mlădiţe de vâsc (pentru accelerarea metabolismului),
-extract din rădăcină de Ginseng
-extractul de muguri de frasin.
Rozmarinul
Remediile din rozmarin alungă iritabilitatea şi-ţi redau optimismul,capacităţile de concentrare şi memorare,deoarece au proprietăţi tonice,antiseptice,dacă este folosită în cantităţi mici,pe o perioadă mai lungă de timp. O poţi utiliza sub formă de infuzie,tinctură,ulei esenţial,capsule. În plus,îţi îmbunătăţeşte digestia,te scapă de dureri de cap,te ţine departe de răceli.
Tinctura de rozmarin o poţi lua de 3 ori pe zi aşa:la o linguriţă de soluţie pui 100 ml de apă. Cu uleiul esenţial de rozmarin poţi face inhalaţii sau îl poţi pune în apa de baie. Infuzia este de ajutor şi ea. La 250 ml de apă pui 2 pliculeţe de plantă şi infuzezi 15 minute. Bei 2-3 căni pe zi.
Atenţie!
Evită de bei ceai de rozmarin seara,pentru că te poţi confrunta cu insomnia.
Anasonul
Proprietăţile tonice ale anasonului te pot ajuta şi ele în astenia nevoasă,dar şi pentru a scăpa de neplăceri digestive,precum balonarea. Anasonul este şi stimulent pentru pancreas şi pentru secreţiile glandulare. Bea de-a lungul unei zile,în mai multe reprize,pe stomacul gol,o cană de infuzie de anason preparată din 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită. Pulberea de anason este şi ea folosită în combaterea asteniei. Ţine sub limbă o linguriţă rasă de pulbere 10 minute,apoi înghite-o cu puţină apă.
Cătina
Oboseala fizică şi gripa nu-ţi perturbă activităţile de zi cu zi dacă iei remedii pe bază de cătină. Cătina îţi oferă vitamine,îndeosebi vitamina C,B1,E,stimulează apetitul şi-ţi protejează vasele de sânge. În lipsa fructelor proaspete,prepară un macerat din 1-2 linguriţe de fructe uscate procurate de la Plafar şi o cană cu apă rece. După 10 ore de macerare,fierbe totul nu mai mult de 2 minute. Strecoară lichidul şi bea-l în 3 reprize,de-a lungul zilei,înaintea meselor principale.
Seminţele de schinduf
Ceaiul din seminţe de schinduf este indicat şi el în stările de astenie fizică şi psihică,dar şi în nevroză,tuse,diabet,tulburări de digestie. Infuzia o faci din 2 linguriţe de seminţe puse în 250 ml de apă clocotită. După 15 minute,strecori ceaiul şi-l bei după ce s-a răcit. Repeţi procedura de 2-3 ori pe zi.
Ştiai că...
...tot pentru stările de oboseală produse de astenie este indicat şi ceaiul din seminţe de mei?