Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete

30 decembrie 2015   Modă

Vrei să-ţi faci o omletă, te uiţi în frigider şi vezi că ai câteva ouă, dar nu mai ştii când le-ai pus acolo. Te întrebi dacă sunt comestibile şi nu poţi verifica acest lucru prin citirea termenului de garanţie pentru că nu au unul. Sunt ouă de ţară. Nu-i nimic. Nu e cazul să le arunci. Există câteva metode prin care poţi afla dacă ouăle mai sunt bune de mâncat. Iată cum verifici dacă ouăle sunt proaspete:

Cum verifici dacă ouăle sunt proaspete – metoda scufundarea oului

Una dintre cele mai sigure metode este scufundarea oului într-un vas cu apă. Dacă este un ou foarte proaspăt,se va scufunda în apă şi va rămâne la fundul vasului pe o parte. Însă,dacă oul are 2 săptămâni se va scufunda şi va rămâne la fundul vasului,dar se va ridica puţin dintr-o parte. Un ou vechi de 3 săptămâni va sta puţin mai sus de fundul vasului puţin mai ridicat dintr-o parte. În schimb,un ou de 4 săptămâni va pluti la suprafaţa apei.

Agitarea este o altă metodă prin care poţi verifica dacă ouăle sunt proaspete. Iată ce trebuie să faci:agită oul şi dacă nu se aude un zgomot de plescăitură de apă din interior,atunci acesta este proaspăt şi comestibil. Dar dacă din ou se aude un zgomot ca şi cum ai agita apa,atunci acesta nu este comestibil,din cauză că a intrat aer în ou şi s-a expandat bula de aer a acestuia.

Oul vechi este uşor,mat şi miroase urât – cum verifici dacă ouăle sunt proaspete

Legat de cum verifici dacă ouăle sunt proaspete ar mai fi câteva aspecte:oul proaspăt trebuie să fie greu;dacă îl agiţi în mână se simte plin şi neclintit. Datorită porozităţii cochiliei,apa din interior se evaporă şi astfel oul pierde în fiecare zi aproximativ 1 g din greutatea iniţială. În plus,coaja oului proaspăt are o oarecare transparenţă Pe de altă parte,la spargere,se desface greu,iar albuşul este legat de gălbenuş. Albuşul oului vechi este lichefiat şi gălbenuşul încreţit. Oul vechi este uşor,mat şi dacă îl clătinăm se simte mişcarea masei interioare. În plus,are un miros neplăcut.

Iată şi câteva sfaturi legate de consumul de ouă:depozitează ouăle în frigider pentru că Salmonella nu se dezvoltă la temperaturi mai mici de 6°C,dar la temperatura camerei se înmulţeşte foarte rapid. În plus,pentru reţete ce necesită ouă crude,foloseşte doar cele mai proaspete ouă. De asemenea,după ce ouăle au depăşit termenul de valabilitate,acestea trebuie gătite foarte bine pentru a fi mâncate. Salmonella se distruge la 70°C.

Mai multe