De ce apar aftele?

16 iunie 2014   Modă

Consumul unor alimente precum roşiile şi brânza, dar şi rănirile accidentale din timpul spălării pe dinţi pot produce ulceraţii.

Aftele bucale,numite şi stomatite aftoase,sunt leziuni dureroase care apar mai ales la persoanele cu imunitate scăzută sau în cadrul unor modificări hormonale specifice ciclului menstrual,sarcinii,menopauzei şi pubertăţii.Dacă leziunea este foarte dureroasă şi persistă mai mult de două săptămâni,ulceraţia poate anunţa prezenţa altor boli,fiind indicate în acest caz,analize medicale suplimentare.Astfel,aftele pot apărea şi în cadrul unor afecţiuni,precum boala Crohn,afecţiune inflamatorie a intestinului. Persoanele infectate cu HIV au un risc mai mare de a face afte,din caza sistemului imunitar slăbit.

Pot fi provocate de alimente

Ciocolata,cafeaua,alunele,brânza,roşiile,căpşunile şi nucile sunt câteva dintre alimentele bogate în histamine,subtanţe care pot produce alergii alimentare şi care favorizează apariţia aftelor. Acelaşi efect îl au şi alimentele care conţin gluten (cerealele) şi conservanţi precum acidul benzoic (E210) şi acidul sorbic (E200).

În locul acesta,în perioada tratării aftelor,se recomandă consumul unor alimente precum brânză de soia,ovăz,carne de vită,ciuperci,porumb,castraveţi,curmale şi usturoi.

Implicate în apariţia aftelor sunt şi carenţele de vitamine (B1,B2,B6,B9 şi B12) şi de minerale (fier şi zinc).

Descoperă care sunt celelalte cauze ale apariţiei aftelor pe clicksanatate.ro.

Mai multe