De ce apare menopauza prematură

15 iunie 2015   Modă

Se instalează înainte de 40 de ani, cu aproximativ 10 ani înainte de vârsta la care ar trebui să se fie diagnosticată în mod normal. La nivel mondial, aproximativ 5% dintre femei se confruntă cu menopauza prematură.

Menopauza timpurie poate apărea în urma unei operaţii de extirpare a ovarelor,în cazul femeilor care urmează un tratament împotriva cancerului,cu citostatice,dar şi în cazul celor care au făcut radioterapie. Mai poate să aibă şi cauze genetice,dar poate fi determinată şi de anumite afecţiuni ale tiroidei,de infecţii virale şi boli autoimune,precum lupusul. Se instalează şi la femeile care au slăbit brusc,într-o perioadă scurtă de timp.

Cum se manifestă

Simptomele femeilor care se confruntă cu menopauză timpurie sunt aceleaşi ca şi în cazul menopauzei care se instalează normal. Este vorba despre bufeuri,lipsa menstrelor sau menstruaţii neregulate,cât şi prezenţa transpiraţiilor nocturne.Unele femei mai pot sesiza uscăciune vaginală,insomnii,scăderea libidoului,dar şi stări de iritabilitate. Din cauza schimbărilor hormonale care au loc în organism,persoanele afectate pot trece foarte uşor de la o stare de spirit la alta. Un alt simptom întâlnit este uscăciunea gurii şi a ochilor.

Info

Menopauza se instalează în mod normal în jurul vârstei de 50 de ani.

Terapia hormonală,indicată

Odată cu instalarea menopauzei precoce,va scădea şi nivelul celor doi hormoni sexuali feminini,estrogenul şi progesteronul. Femeile cu un nivel scăzut de estrogen în organism sunt mai predispuse la apariţia bolilor cardiovasculare şi la accidente vasculare cerebrale,din cauza slăbirii elasticităţii vaselor de sânge. Totodată,prezintă un risc crescut de a face osteoporoză,ca urmare a scăderii densităţii osoase. Lipsa estrogenului mai poate cauza maladia Parkinson,maladia Alzheimer şi depresie.

Pentru prevenirea acestor afecţiuni,este indicată terapia cu hormoni. Durata acesteia va fi stabilită doar de către medicul ginecolog. De asemenea,specialistul mai poate  prescrie geluri,creme şi lubrifianţi,împotriva uscăciunii vaginale.

Femeile care suferă de menopauză timpurie pot rămâne însărcinate,dacă apelează la un tratament de stimulare a activităţii hormonale.

Sfatul specialistului

Lucia Iurco,medic primar obstetrică-ginecologie,Donna Medical Center Bucureşti

Din păcate,nu există un tratament care să prevină instalarea menopauzei premature. Există însă,tratament care previne apariţia unor boli şi stări legate de menopauza prematură (osteoporoză,boli cardiovasculare,depresie,scăderea libidoului). Femeile care se regăsesc în următoarele categorii prezintă o predispoziţie spre a dezvolta menopauza prematură:cu indice ponderal crescut,cele  cu un nivel crescut al colesterolului,cu boli autoimune,supuse stresului fizic şi psihic şi cele care au un istoric familial în acest sens.

Ştiai că...

... menopauza prematură favorizează apariţia cancerului de colon? Este concluzia unui studiu efectuat la Universitatea din Columbia,SUA,care susţine că există o legătură între o cantitate mică de estrogeni şi declanşarea acestei boli grave.

… una dintre 1.000 de femei care nu au împlinit 30 de ani  şi una dintre 100 de femei cu vârsta cuprinsă între 30 şi 39 de ani suferă de menopauza prematură,la nivel mondial,potrivit statisticilor recente?

…femeile care fumează sunt mai predispuse să intre la menopauză cu unul sau doi ani mai devreme faţă de cele care nu fumează? O spun medicii americani de la cunoscuta Clinică Mayo.

Mai multe